O víkendu čekejte více policistů na silnicích i v okolí hřbitovů

OLOMOUCKÝ KRAJ – V nadcházejících volných dnech vyrazí množství lidí na hřbitovy uctít Památku zesnulých. Policisté jsou připraveni nejen na velký provoz na silnicích, ale i na velké množství lidí na hřbitovech.

Pokud taky o víkendu vyrazíte do provozu, očekávejte, že vás mohou zastavit a kontrolovat policisté.  „Preventivní dopravně bezpečnostní akce bude zaměřená zejména na kontrolu dodržování předepsané rychlosti jízdy motorových vozidel, způsobu jízdy vozidel, dodržování pravidel silničního provozu na železničních přejezdech, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, telefonování za jízdy, technického stavu motorových vozidel, kontrolu dokladů předepsaných pro řízení motorových vozidel a dodržování ostatních obecně platných ustanovení zákona. Upozorňujeme řidiče, aby důsledně dodržovali veškerá pravidla bezpečné jízdy a přizpůsobili způsob i rychlost dopravní situaci. Dá se předpokládat, že se v silničním provozu budou pohybovat i tzv. sváteční řidiči, apelujeme tímto na ohleduplnost všech účastníků silničního provozu a doporučujme řidičům, aby nepodceňovali ani podzimní proměnlivost počasí,“ vysvětluje policejní preventista Petr Piňos.

Policisté budou taktéž hlídkovat na parkovištích u hřbitovů a na hřbitovech. Zvýšený počet lidí láká a dává příležitost zlodějům, kteří se zaměřují na cenné věci zanechané na viditelném místě v interiéru zaparkovaných aut v okolí hřbitovů.  Taky je důležité nenechávat si své osobní věci, jako jsou kabelky, batohy a tašky volně položené poblíž náhrobků. Tohoto okamžiku může využít zloděj a věci jim ukrást třeba v momentě, kdy zapalují svíčku. Taky se kradou květiny, věnce a v krajních případech se poškozují hroby. Proto je dobré mít vše vyfocené.

Uhlídat všechna zaparkovaná vozidla a odložené osobní věci u hřbitovů a na hřbitovech je pro policii prakticky nemožné, proto si ceníme pozorných spoluobčanů, kteří si všímají podezřelých osob a informace ihned volají na tísňovou linku 158,“ dodává Piňos.