Oblíbené sdílení kol bude v Prostějově pokračovat

PROSTĚJOV – Sdílení kol se stalo v Prostějově natolik oblíbené, že se společnost nextbike Czech Republic s.r.o., která sdílená kola provozuje, obrátila na město se žádostí o prodloužení provozu sdílených jízdních kol v roce 2019.

Požádala o prodloužení o dva měsíce, tedy od 1. listopadu do 31. prosince. Rada města Prostějova na svém zasedání toto prodloužení schválila. První náměstek primátora Jiří Pospíšil řekl, že město touto cestou podporuje zdravý pohyb a čistou mobilitu v Prostějově a vysvětlil, jak tento systém funguje:

K dispozici jsou pevné a virtuální stanice. Pevné stanice jsou stojany společnosti nextbike Czech Republic s.r.o., všechny ve stejném provedení jako můžete vidět například před budovou radnice na náměstí T. G. Masaryka. Virtuální stanice tvoří městský mobiliář (bezpečnostní stojany), do kterých lidé mohou kolo odložit, případně si ho vypůjčit. Společnost zajišťuje dostupnost a přesun kol na pevných stanicích, virtuální stanice tedy slouží k vrácení (odložení) kola. Samozřejmě v případě, že je ve virtuální stanici kolo spol. nextbike, můžete si ho zde vypůjčit. Nelze ale zajistit, aby ve všech virtuálních stanicích bylo kolo dostupné 24 hodin denně, jako je tomu u pevných stanic.

V novém roce bude sdílení pokračovat zase od 1. března 2020 do 31. října 2020.