Podobu nové kašny v Chrudimi mohou ovlivnit i občané

CHRUDIM – Dlouho očekávaná stavba terminálu veřejné dopravy v Chrudimi vypukla počátkem října. Podoba nové kašny v budovaném prostoru přednádraží je nyní i na občanech Chrudimi.

Ulice Čs. armády se v prostoru přednádraží promění v nové, žulou dlážděné náměstí podle návrhu architekta Jiřího Poláčka. Kromě laviček a nově vysázených stromů náměstí ozdobí velkoryse řešená a originálně výtvarně pojednaná kašna. Už jen samotné rozměry nové kašny jsou výjimečné. Dílo o průměru tří metrů bude navíc vytvořeno z jednoho jediného kusu žuly, i to je samo o sobě raritou. Vnitřní stěnu kašny má reliéfně ozdobit nápis či několik nápisů.

„To nejdůležitější, a sice samotné sdělení nápisu, je v tuto chvíli stále ještě otázkou. A zde je příležitost pro občany Chrudimě. Otevřeli jsme možnost, aby do podoby kašny promluvili,“ říká místostarosta Pavel Štěpánek. Město tak vyzývá své občany, aby se pokusili navrhnout, jaké sdělení uvidí návštěvník, který v pomyslné bráně města na novém náměstí spočine právě u kašny. Jediným omezením je, aby se sdělení týkalo Chrudimi, a to pokud možno s nadčasovým přesahem. Může se týkat slavné minulosti Chrudimi, ale třeba i přání či očekávání do budoucna, odkazu současnosti našim následovníkům. „Ale třeba přijdete i s nějakým zcela jiným, nečekaným a neotřelým pojetím. Co třeba výňatek z díla některého z chrudimských spisovatelů?“ obrací se na občany místostarosta Štěpánek.

Koncept nápisů v kašně připouští vícero řešení – kratší či delší nápisy, titulní nápis, podtitul, dva až čtyři kratší nápisy rovnoměrně rozmístěné po obvodu kašny; možnosti jsou ještě otevřené.

Své návrhy mohou občané zasílat do 8. prosince na e-mail kasna@chrudim-city.cz nebo na adresu Městský úřad Chrudim – Oddělení vnějších vztahů, Resselovo nám. 77, Chrudim – s heslem „kašna“ na obálce. Výběr z doručených námětů následně posoudí Komise historická a letopisecká a Komise pro komunikaci města, poslední slovo při výběru nápisu bude mít architekt Poláček.

Foto: Městský úřad Chrudim