Zavřeno nebo otevřeno? Zákazy prodeje o svátcích stále matou zákazníky. Jak to bude 28. října?

VYSOČINA – Ani po třech letech nemají lidé stále úplně jasno, ve který státní svátek jsou obchody zavřené, a kdy naopak zůstávají v provozu. Jak to bude v pondělí 28. října na Den vzniku samostatného československého státu?

Pokud jste chtěli v pondělí 28. října vyrazit na nákupy, tak pro vás bohužel máme špatnou zprávu. Osmadvacátý říjen totiž patří mezi ty svátky, kdy musí být velké obchody povinně zavřené. Jedná se o supermarkety, hypermarkety nebo velkoprodejny s plochou nad 200 metrů čtverečních.

Menší prodejny mohou zůstat v provozu. Toho většinou využívají provozovatelé velkých obchodních center, kde přes svátky zavřou pouze obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních a menší prodejny zůstanou normálně otevřené. Stejně tomu bude v Cityparku v Jihlavě. Naopak jihlavský Prior zavře úplně včetně malých obchodů.  Zavřeno musí mít i velké super a hypermarkety, jako je Albert, Billa, Lidl nebo Kaufland.

Výjimku za zákona dostanou velkoobchody

Zákon, který nutí větší obchodníky zavřít na osm dní vybraných státních svátků, platí od července 2016. Kolem legislativy se ale vedou spory. O změnu se pokusila skupinka senátorů. Jejich návrh však Ústavní soud v březnu 2019 zamítl. Zákon řešila teď v říjnu také Poslanecká sněmovna, která odmítla návrh Senátu na jeho úplné zrušení . Zákon tak bude nadále platit, ale nově se nebude vztahovat na velkoobchod. Jím se rozumí činnosti spojené s nákupem a prodejem zboží za účelem jeho dalšího prodeje k další podnikatelské činnosti. Zastánci změny argumentovali tím, že uzavření velkoobchodů ohrožuje zásobování menších obchodů, které mohou mít o stanovených svátcích otevřeno.