Zlíňáci, plánujete se vydat na Dušičky na hřbitov? Pozor na zloděje a ucpané silnice

ZLÍN – S blížícími se Dušičkami a očekávaným náporem návštěvníků začínají zlodějům žně. Odložená kabelka, výzdoba na hrobě i cennosti v autech zaparkovaných u hřbitova jsou jejich každoročním lákadlem. O víkendech 26. až 28. října a 2. až 3. listopadu očekávají policisté nejen zvýšený provoz na silnicích, ale i pohyb „svátečních“ řidičů, kteří za volant běžně neusedají. Obyvatelé Zlína mohou v těchto dnech využít posílených spojů, kterými chce DSZO posílit dopravu na trasách ke hřbitovům.

Místo auta využijte MHD

Ve dnech největšího náporu návštěvníků bude na bezpečnost a plynulost silničního provozu dohlížet policie i zlínští strážníci. „Z tohoto důvodu vyzýváme veřejnost, aby zvážila nutnost návštěvy zejména Lesního hřbitova soukromými vozidly a raději přednostně využila rozšířených služeb MHD,“ vyzval mluvčí Městské policie Zlín Pavel Janík.

Zlínská MHD posílí o nadcházejících víkendech spoje jak k Lesnímu hřbitovu, tak na Mladcovou i do Kvítkovic. Na autobusové lince č. 31 budou fungovat posilové spoje na trase Náměstí Míru – Náměstí Práce – Lesní hřbitov a zpět na Náměstí práce – Školní. Některé posilové spoje pojedou z Lesního hřbitova až na Kudlov, aby se návštěva Lesního hřbitova usnadnila obyvatelům Kudlova a aby nemuseli jezdit na hřbitov oklikou přes celé centrum města. Několik spojů linky 32 bude prodlouženo z točny Mladcová-Bartošův dům až na dočasně zřízenou zastávku Mladcová-hřbitov. Více informací naleznete na stránkách DSZO.

Nedejte zlodějům šanci!

Už od tohoto týdne strážníci denně zajíždí nejen na Lesní hřbitov, ale i na místa posledního odpočinku v dalších částech města. „Zvýšené kontroly pak budou pokračovat přes samotný svátek zesnulých i po dobu dalších dvou týdnů,“ ujistil Janík.

Zloději se snaží využít nepozornosti návštěvníků a ke krádeži jim stačí jen chvilka. Při údržbě hrobů proto neodkládejte tašky s osobními doklady, platebními kartami a finanční hotovostí na místa, kde je nebudete mít pod přímou kontrolou. Vyhýbejte se opuštěným místům a k návštěvě hřbitovů raději zvolte takovou denní dobu, kdy se zde budou pohybovat i další lidé.

Kromě kabelek a výzdoby hrobů se cílem stává majetek ponechaný v autě. „Apelujeme proto na řidiče a osádku, aby tašky, kabelky a různá zavazadla neponechávali uvnitř vozu. I zdánlivě bezcenná věc může pachatele navnadit ke krádeži. Mnohdy odcizená věc nemá takovou hodnotu jako škoda způsobená poškozením vozidla po vloupání,“ upozornila policejní mluvčí Simona Kyšnerová.