Alkohol na silnice nepatří, cyklistická helma je naopak nutností!

BRNO – Některým nehodám člověk nezabrání, prevencí se však dá zmírnit závažnost následků. Alkohol na silnice nepatří, což platí pro všechny dopravní prostředky, tedy i elektrokola a elektrokoloběžky. Cyklisti bez helmy si koledují o těžké následky úrazů hlavy.

K dopravní nehodě, při které se vážně zranil cyklista, vyjížděli v sobotu odpoledne do Modřic na Brněnsku jihomoravští záchranáři. Muž středního věku narazil zezadu do zaparkovaného nákladního auta. Podle svědků byl pacient v krátkodobém bezvědomí. „Lékařská posádka zraněného muže ošetřila, zaléčila a s vážným poraněním hlavy ho transportovala do traumacentra fakultní nemocnice v Bohunicích. Zraněný jel bez helmy. Právě zranění hlavy je přitom u cyklistů tím nejčastějším a často bohužel také velmi závažným až fatálním následkem nehod,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková.

V brněnské ulici Zlatníky havaroval v neděli muž středního věku. Podle policie cestoval na elektrokoloběžce. Operátorka záchranky vyslala posádku bez lékaře a lékařskou posádku. „Orientační dechová zkouška na alkohol vyšla u muže pozitivně, další testy odmítl. S otřesem mozku ho zdravotníci po ošetření transportovali na urgentní příjem fakultní nemocnice na Pekařské,“ sdělila mluvčí Kropáčková.