Svoboda projevu? Hnusný vandalismus na Staroměstském náměstí!

PRAHA – Státní svátek České republiky netradičně oslavil cizinec na Staroměstském náměstí, když na hlavu sochy umístil erotickou pomůcku.

Těžko říci, kolik návštěvníků Prahy si od nás odveze specifickou vzpomínku. Snímek se sousoším Jana Husa, který se nachází na Staroměstském náměstí. Ovšem nějakou dobu byl dozdoben velkým umělým penisem, který kdosi umístil na hlavu jedné ze soch. „Hlídka strážníků tuto nedůstojnou ozdobu odhalila, a operátor kamerového systému následně prohlédl všechny noční záznamy, a muže, který na sochu vylezl, objevil,“ uvedla k případu vandalství mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Velmi jasným markantem bylo růžové tričko, které měl vandal na sobě. Pomocí dalších záznamů se podařilo dohledat, do kterého hotelu se šel muž vyspat, a operátor tam rovnou poslal hlídku. Strážníci v Malé Štupartské objevili šestadvacetiletého občana Velké Británie, který se k činu okamžitě přiznal. Za přestupek na veřejném pořádku, dostal mladík od strážníků tučnou pokutu deset tisíc korun, kterou na místě zaplatil. K poškození sochy naštěstí nedošlo.