V Brně se slavilo výročí vzniku státu

BRNO – V Brně na Komenského náměstí si asi dvě stovky lidí připomněly 101. výročí vzniku samostatného Československa. Primátorka města Brna Markéta Vaňková v projevu zdůraznila zodpovědnost, která se pojí se svobodou a nezávislostí.

Zástupci kraje, spolků a brněnských institucí položili věnce a kytice k soše Tomáše Garrigua Masaryka. „Za Rakouska-Uherska bylo možné ze všech neúspěchů vinit císaře a Vídeň, podobně pak v totalitách 20. století znovu rozhodoval někdo jiný a přetrvávalo rozdělení společnosti na my a oni. V demokracii a svobodném světě už zbýváme jen my. Jsme zodpovědní za to, jakou zemi vybudujeme a v jakém stavu ji předáme svým dětem,“ řekla primátorka Vaňková. Shromáždění se zúčastnili zástupci Sokola, skautu a armády. Vojenská hudba Olomouc zahrála oblíbenou Masarykovu píseň Ach synku, synku, a zazněla česká hymna.

Výročí československé samostatnosti si připomínají různými způsoby také další jihomoravská města. V pondělí odpoledne bude pro návštěvníky zdarma otevřené Masarykovo muzeum v Hodoníně. Prezident Miloš Zeman předá na pražském hradě státní vyznamenání válečnému veteránu Emilovi Bočkovi, který žije v Brně.