Matka do popelářského vozu narazila úmyslně, domnívá se sestra mrtvých holčiček a obviňuje úřady z neschopnosti

LIBERECKO – Páteční tragickou dopravní nehodu, při níž po nárazu do popelářského vozu zemřela v osobním autě 44letá žena a její dvě malé dcery, vyšetřují policisté jako nedbalostní trestný čin. V souvislosti s tragédií se vynořily neshody v rodině pozůstalých.

O nehodě jsme vás informovali ZDE. Policie zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu usmrcení z nedbalosti. K určení příčiny smrti všech tří zemřelých osob byly nařízeny soudní pitvy. „Vzhledem k probíhajícím úkonům trestního řízení a věku nezletilých dětí nebudeme nyní poskytovat žádné další detailnější informace k okolnostem této velmi tragické události,“ uvedla policejní tisková mluvčí Dagmar Sochorová. Policejní vyšetřování bude dlouhé, může trvat až několik měsíců.

O víkendu se na sociálních sítích objevilo video nejstarší dcery zemřelé řidičky a zároveň nevlastní sestry obou mrtvých holčiček (6 a 4 roky), ve kterém obvinila matku, že do popelářského vozu narazila úmyslně, aby své dvě nejmladší dcery nemusela svěřit do péče jejich otci. Dívka ve videu upozornila na neschopnost Orgánů sociálně-právní ochrany dětí, konkrétně OSPOD Liberec a OSPOD Frýdlant, a dále SVP Frýdlant (středisko výchovné péče), které měly být ve sporu o péči o holčičky na straně matky, přestože soud rozhodl v její neprospěch.

Matka byla dle vyjádření nejstarší dcery psychicky labilní, děti údajně psychicky týrala a manipulovala jimi. „Veškeré státní orgány včetně kriminální policie byly několikrát upozorněny mnou, sestrou a otčímem, i jinými členy rodiny, že máma není zcela psychicky v pořádku a je schopna dětem vážně ublížit. Bylo to několikrát zapsáno do různých záznamů a nikdo na to nebral zřetel, nikdo nechtěl slyšet zvukové nahrávky dokazující, že je máma psychicky labilní,“ uvedla mimo jiné dívka ve videu. Druhá část rodiny a přátelé zemřelé ženy se proti tomuto tvrzení ohrazují a tvrdí, že matka byla psychicky v pořádku a dívka je zmanipulována otčímem.

Na video a v něm zveřejněné obvinění OSPODu Frýdlant zareagoval o víkendu starosta Frýdlantu Dan Ramzer s tím, že OSPOD Frýdlant nefiguroval v kauze jako kolizní opatrovník, pouze prováděl jednotlivé úkony, které si od něj vyžádal OSPOD Magistrátu města Mladá Boleslav a Okresní soud v Mladé Boleslavi. „Nicméně osobně budu požadovat, aby správnost a zákonnost těchto úkonů, které OSPOD Frýdlant prováděl, prošetřil nadřízený orgán, kterým je odbor sociálních věcí Krajského úřadu Libereckého kraje. Ten rozhodne, zda postup pracovnic OSPODu ve Frýdlantě byl správný, či došlo k pochybení. Toto rozhodnutí náleží tomuto orgánu, nikoli Městu Frýdlant,“ uvedl starosta Frýdlantu.

Zareagoval rovněž Magistrát města Liberec, který podle svého vyjádření není a nebyl orgánem příslušným pro výkon sociálně-právní ochrany dětí, jenž by prováděl přímá opatření a podával návrhy na ochranu těchto dvou dětí. „Dle bydliště nezletilých je příslušným orgánem Magistrát města Mladá Boleslav, který s rodinou pracuje. Magistrát města Liberec byl pouze jmenován procesním opatrovníkem dětí pro jednání před soudem k vydání předběžného opatření. Toto předběžné opatření na Okresní soud v Liberci podal Městský úřad Frýdlant, který pro kolizi zájmů nemohl jako navrhovatel nezletilé děti v daném řízení zastupovat. Po vyřešení akutní situace ohrožení dětí a nabytí právní moci usnesení o nařízení předběžného opatření je záležitost další péče o nezletilé již v kompetenci příslušného Okresního soudu v Mladé Boleslavi. Tento soud již vedl řízení o úpravě poměrů nezletilých dětí a v této věci již dříve rozhodoval. Okresní soud v Mladé Boleslavi následně zprostil náš úřad funkce kolizního opatrovníka pro řízení o předběžném opatření,“ uvádí se v tiskové zprávě libereckého magistrátu.

OSPOD v Mladé Boleslavi se vzhledem k věku dětí nebude k celé události do vyřešení případu Policií ČR a dalších orgánů vyjadřovat.

Ilustrační foto