Nebuďte neviditelní!

BENEŠOV – Nejvíce usmrcených osob, při nehodách po střetu chodce a automobilu je evidováno právě v těchto měsících. A to každoročně, z důvodu snížené viditelnosti, zapříčiněné deštěm, sněhem nebo mlhou a to od soumraku do úsvitu.

Proto být chráněni jako chodci, musíte své oblečení opatřit bezpečnostními prvky. Řidiči při snížené viditelnosti nejlépe zareagují na fluorescenční barvy, tedy svítivě oranžovou, žlutou nebo zelenou. Prvky musí být stále viditelné zepředu i zezadu. Chodci mají povinnost nosit reflexní prvek, pokud se za snížené viditelnosti pohybují mimo obec po krajnici nebo okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, podle novely zákona o provozu na pozemních komunikacích již od roku 2016.

Slova Evy Stulíkové, tiskové mluvčí Krajského ředitelství policie Středočeského kraje, územního odboru Benešov, svědčí o nutnosti tohoto počínání, potvrdila nám: “Řada chodců, ale i cyklistů, si ještě na používání prvků z retroreflexního materiálu úplně nezvykla anebo se jimi označuje nedostatečně. Často tak nejsou vidět a to ani v obci. Přesto si myslí, že když oni vidí vozidlo, musí je vidět i jeho řidič. Ten je ale nezřídka zaregistruje doslova na poslední chvíli.“

Řidič, který za snížené viditelnosti potká chodce ve tmavém oděvu, má zhruba 18 m na adekvátní reakci. Při rychlosti kolem 70 km/h, má tak pouhou necelou vteřinu na provedení příslušného manévru a odvrácení srážky. Je-li chodec označen reflexním prvkem, zvyšuje se vzdálenost, na kterou jej řidič zaregistruje, a to až na 200 metrů, to je již dostatečný časový úsek pro bezpečnou reakci.

Buďte vidět – označte nejen sebe, maminky mohou umístit bezpečnostní prvky na kočárky.  Také pejskovi můžete mu nasadit reflexní obojek nebo vodítko. Poučte své děti, rodiče či prarodiče.