Objevte kouzlo středověku, jež se pojí s krásnou přírodou na hradě Zubštejn

Vyjděte si na pestrobarevnou podzimní procházku na romantickou zříceninu Zubštejn. Najdete ji nad obcí Pivonice nedaleko Bystřice nad Pernštejnem. Projděte se po pozůstatcích kdysi mohutného sídla pánů z Pernštejna a užijte si výhledy do malebné krajiny Vysočiny.

Zubří kámen

Impozantní zřícenina hradu Zubštejn se tyčí na výrazném horském hřbetu nad obcí Pivonice (688 m). Cestou k ní vás budou doprovázet turistické značky. Jelikož v minulosti hrad chránily dva rozsáhlé příkopy, byla pro turisty postavena dřevěná lávka mezi předmostím a jádrem hradu. Na Zubřím kameni, jak se také hrad nazýval, můžete tak bez problémů prozkoumat nejzachovalejší samotné jádro hradu s místnostmi, torzo hradního paláce s klenutými stropy a také část vstupní věže, k jejíž bráně vedl padací most. Zůstala zde zachovalá i hradní studna. Zajímavostí při procházce hradní zříceninou jsou nainstalované dřevěné repliky obléhacích strojů – historické praky a obléhací věž. 

Hradní historie a legendy

Původ hradu je obestřen tajemstvím, ale jeho historie se pojí především s rodem pánů z Pernštejna. Prvotní latinský název hradu zněl Lapis – Kámen, z něhož vzniklo pojmenování Zubrštejn a nakonec jen Zubštejn. Postaven byl zřejmě ve 14. století. V době husitských válek byl hrad vážně poškozen, Pernštejnové jej však obnovili. Byl obýván až do 16. století, ale v jeho průběhu přestal být udržován. Hrad byl tak ponechán svému osudu a od roku 1547 je již zmiňován jako pustý. K místu se také váže několik pověstí, například o pokladu ve zřícenině, o duchu nešťastné Blaženky, která zde pyká za svoji zrazenou lásku, nebo legenda o tajné chodbě.

Zubštejn mezi Pyšolcem a Aueršperkem

Zubštejn je jeden z nejzajímavějších turistických cílů mikroregionu Bystřicko. Ale na návrat nemusíte ještě pomýšlet. Červená turistická značka vás zavede lesními cestami k tentokrát dobře ukryté zřícenině Pyšolec, nebo můžete zvolit modrou trasu ke zřícenině Aueršperk. Oba hrady opět patřily rodu Pernštejnů. Cestou vás čekají nádherná vyhlídková místa. Teď na podzim můžete obdivovat úžasné barvy, které příroda vykouzlí, v zimě krajinu zakrytou bílou peřinou.

Místo

Kraj Vysočina, okres Žďár nad Sázavou, Bystřice nad Pernštejnem

GPS parkoviště pod zříceninou hradu Zubštejn: 49.5290467N, 16.3221269E

Kontakt

Turistické informační centrum
Bystřice nad Pernštejnem
Masarykovo nám. 1, 593 01 Bystřice nad Pernštejnem
tel.: +420 566 590 387, +420 566 590 388
e-mail: info@bystricenp.cz
www.bystricko.cz

Turistické informace

Hradní zříceniny Zubštejn, Pyšolec i Aueršperk jsou celoročně volně přístupné.

Kde se najíst a ubytovat?

Hotel Vír
Vír 110, 592 66 Vír
tel.: +420 566 566 777
e-mail: info@hotelvir.cz
www.hotelvir.cz