Oprava Libeňského mostu započala! Moderním osvětlením

PRAHA – Prvním moderním prvkem na Libeňském mostu je nové LED osvětlení za milion korun. Je to důkaz, že se most bourat nebude?

Devadesátiletý most přes Vltavu, který spojuje Libeň a Holešovice, si opravu jistě zaslouží. Tramvaje po něm jezdí velmi opatrně, odpadávají kousky betonu. Původně bylo na mostě dvacet kusů betonových stožárů, vysokých šest metrů. Na nich jsou svítidla ve tvaru koule, o výkonu sedmdesáti wattů. V sedmdesátých letech byly přimontovány vysoké ocelové stožáry se sto wattovými sodíkovými výbojkami. O tomto víkendu byla zastaralá svítidla nahrazena moderními LED svítidly s možností dálkového ovládání.

„Instalace světel do původních kandelábrů a sundání parazitních lamp, je sice malý krok v rámci chystané celkové rekonstrukce Libeňského mostu, ale je to jasný signál, že mu chceme vrátit jeho původní krásu,“ uvedl náměstek primátora a radní hlavního města Prahy pro dopravu Adam Scheinherr. S výběrem svítidel pomáhala i Česká astronomická společnost. Tak bylo možné vybrat svítidla, aby světelný smog byl co nejmenší. Praha je totiž největším zdrojem světelného znečištění v České republice, neboť je i největším sídlem u nás. Proto je třeba se světlem hospodařit a hledat optimální řešení s ohledem na obyvatele i přírodu, a samozřejmě jsou důležité i ekonomické aspekty.

„Dosluhující osvětlení bylo nahrazeno moderními LED svítidly s dálkovým řízením a diagnostikou, která byla umístěna na původních betonových stožárech. Ocelové konstrukce byly odstraněny. Zvolili jsme teplotu chromatičnosti 3000 K, tedy bílé teplé světlo, které je lidskému oku příjemné, ale zabezpečí rovněž dostatečné osvětlení komunikace,“ upřesnil Tomáš Jílek, předseda představenstva Technologie hlavního města Prahy, a.s. Po dokončení výměny svítidel v okolí mostu, bude do zkušebního provozu uvedeno bezdrátové řízení intenzity osvětlení. To umožní korigovat sílu osvětlení v závislosti na intenzitě provozu na Libeňském mostu.