Sedm pravidel, jak efektivně zvládnout každodenní povinnosti

Každý z nás v dnešní moderní době řeší, jak zvládnout všechny úkoly, které nám den přináší. Skloubení role matky, ženy, kamarádky a zaměstnání či vlastního podnikání se zdá pro mnoho lidí absolutně nereálné. Jak tedy správně nastavit plánování času a užít si i trochu času pro sebe v každodenním běhu? „Kdo chce zvládat každodenní time-management, měl by si osvojit sedm základních pravidel, díky nimž bude mu zbyde více času a sebe a navíc bude mít ze sebe dobrý pocit,“ doporučuje Ing. Klára Hájková, maminka, podnikatelka, zakladatelka prostoru Yellow office, garantka vzdělávacích stáží projektu Zápočet z byznysu a lektorka vzdělávací a networkingové platformy M.arter pro ženy na rodičovské dovolené. Klára pomáhá maminkám a mladým lidem využít jejich potenciál. Specializuje se na správné plánování a time management.

1. PRAVIDLO: Prázdná hlava, plný diář

Většině z nás, hlavně ženám, se v hlavě stále honí nepřeberné množství úkolů, co je ještě potřeba udělat, co ještě musí. Abyste měli čas na sebe a hlava se mohla soustředit na důležitější věci než jen na to, co ještě musíte a měla byste, hoďte všechny Vaše myšlenky na papír. Osobně doporučuji formát myšlenkové mapy či To- do all, kde si každý úkol zakreslíte do bubliny. Mozek vnímá obrázky a vizualizace lépe než seznamy. Tím se Vám hlava vyčistí, a budete mít tak prostor na nové kreativní nápady a inspirativní myšlenky. Hlavně se konečně budete moci soustředit s čistou hlavou na přítomnost a lidi kolem Vás. 

2. PRAVIDLO: 6 úkolů na den

Je dobré si na den zvolit 6 úkolů, náš mozek si nejlépe pamatuje úkoly po třech, šest je číslo, které nás ještě emočně nerozhodí a jsme schopni ho zvládnout. Je dobré si zvolit různě obtížné úkoly, a dát si tři stupně obtížnosti dle našich subjektivních pocitů, jak se nám do toho chce a jak dlouho to bude trvat. Následně si udělejte pořadí, v jakém se úkolům budete věnovat a na závěr si napsat časy, alespoň orientačně, kdy se budete danému úkolu věnovat. 

3. PRAVIDLO: Naplánujte si vždy den předem

Abyste už z rána věděli, do čeho se pustit, sedněte si k plánování zítřka ještě dnes večer. Naplánujte si, co vše chcete zvládnout. Ráno už vstanete s čistou hlavou, a hned se pustíte do prvního úkolu.

4.PRAVIDLO: Začněte tím nejtěžším

Vyberte si už den předem jeden úkol, který je pro Vás psychicky či fyzicky obtížný a tím začněte, pokud to bude jen trochu možné. Poté už Vám zbydou je lehčí úkoly a vše Vám půjde pěkně od ruky, neboť to nejhorší už je za Vámi. Pro mě to často bývá např. Učení se cizího jazyka, ranní jóga, napsání tohoto článku apod.

5. PRAVIDLO: Vždy dělejte jen jednu činnost

Je těžké v dnešní době žít neustále přítomností. Ohromně k tomu pomáhá v jednom čase řešit právě jeden úkol. Omezte po dobu vykonávání dané činnosti všechny sociální sítě, ztište si telefon a plně se koncentrujte na práci. Odměnou Vám bude rychle odvedená práce a ušetření si času opětovným dostáváním se do obrazu. 

6. PRAVIDLO: Naučte se říkat NE

Velká část aktivit, které musíte udělat, by klidně nemusela být udělána Vámi, když se naučíte říkat NE. Vždy si položte otázku: Co se stane, pokud tuto aktivitu neudělám? Osobě doporučuji si zvážit, zdali daná činnost je pro mě natolik důležitá či hoří, že jí musím udělat přímo já, nebo jestli mohu říct NE a mně osobě to nijak neublíží.  Přitom se nemusí jednat je o pracovní záležitosti, často to může být i rodinná oslava či setkání s dávnými známými, kde nemusím být vždy a mohu to oželet.

7. PRAVIDLO: Nechte si pomoct

I když jsme mámy, a všechny máme pocit, že musíme zvládat všechno, není tomu tak. I my si zasloužíme pomoct. Naučte se delegovat pár věcí na manžela, děti, kamarádky. Pokud cítíte, že úklid není Vaše silná stránka, najděte si paní na úklid. Pokud máte málo času na sebe, tak někoho na hlídání, kolikrát babičku společný čas s vnoučaty potěší, a Vám tak zbyde čas sama na sebe, a budete mít zase více energie na rozdávání. 

Osvojte si zásady time managementu, dodržujte je 21 dní, čímž si z nich vytvoříte návyk a budete tak stíhat každý týden 42 úkolů! Správné plánování se hodí jak k osobním účelům, tak v podnikání či zaměstnání nejen při mateřské dovolené. Chcete-li se dozvědět více, dorazte zítra na workshop M.arter do Městské knihovny v Praze