Staré Hory mají zbrusu nový dopravní terminál

JIHLAVA – V únoru práce odstartovaly a v závěru října se ulice Na Dolech v Jihlavě pyšní novým dopravním terminálem. Terminál za více než osm milionů korun ukrývá zastávky vlakové, veřejné linkové a městské hromadné dopravy a zajišťuje jejich návaznost na cyklo a pěší dopravu.

„Dopravní terminál ve Starých Horách by se měl stát malým bratrem pro plánovaný mnohem větší Centrální dopravní terminál. A to jak z hlediska užitnosti, tak z hlediska spolupráce na výstavbě, během které se do práce zapojila i Správa železniční dopravní cesty, a to ve formě výškové úpravy nástupiště vlakové zastávky,“ uvedl náměstek pro oblast rozvoje města Petr Laštovička.

Nový přestupní terminál zahrnuje točnu MHD s konečnou zastávkou, původní výstupní a nástupní zastávku pro veřejnou linkovou dopravu, doplněné o přístřešky pro cestující, a vlakovou zastávku.

V prostoru mezi konečnou zastávkou MHD a vlakovým nástupištěm vznikla nová uzavřená čekárna se sociálním zařízením pro cestující a zázemí pro řidiče MHD. V čekárně nechybí elektronický informační systém a nezbytný mobiliář, u budovy terminálu jsou pak kromě jízdenkového automatu MHD k dispozici také cyklostojany a cykloboxy, kam můžete kola schovat a zamknout. Bezmála sedm milionů z celkových osmi nutných na modernizaci a výstavbu pokryje evropská dotace.