V Holešově padla první klapka nového filmu Erhart

HOLEŠOV – Natáčení nového celovečerního filmu Erhart má za sebou úspěšný start. O uplynulém víkendu padla v Holešově první klapka debutu režiséra a scénáristy Jana Březiny, který otevírá divákům otázky ohledně stavu společnosti po třiceti letech od pádu komunismu a odkazu raného kapitalismu devadesátých let. V hlavních rolích se představí Filip Březina, Lucie Ducháčková, Elizaveta Maximová, Přemysl Bureš a Petra Jungmanová.

Snímek zavede diváky do nejmenovaného českého města, kam se vrací třiadvacetiletý Erhart, aby se postaral o nemocnou matku. Po svém návratu však bude muset čelit temné historii vlastní rodiny a postupně začne rozkrývat nebezpečné skutečnosti o divoké privatizaci devadesátých let.

Podle Jana Březiny je téma odkazu devadesátých let ve filmu doposud vídáno jen zřídka. „Naším záměrem je, aby se o tématu otevřeně mluvilo, abychom jej dokázali reflektovat a lépe pochopit. Při pohledu na současnou společenskou situaci se domníváme, že jde o nezbytný proces a že film, který tato témata postihuje, bude silně rezonovat u široké divácké obce,“ vysvětlil Jan Březina, který absolvoval studia režie na FAMU pod vedením Věry Chytilové.

Snímek se bude natáčet na řadě míst v Holešově, ale také v Napajedlích nebo Psychiatrické nemocnici Kroměříž. Jungmanová. Film vzniká v koprodukci společnosti Xova Film se zlínskou IS Produkcí, za podpory Státního fondu kinematografie a Zlínského kraje. Filmaři si mnohé lokace pro natáčení vybrali na základě doporučení regionální filmové kanceláře Zlín Film Office, která s uvedenými městy spolupracuje prostřednictvím projektu Filmová obec.

Erhart zamíří do českých kin na podzim příštího roku. Promítání by měly ve vybraných kinech doprovázet rovněž tematické diskuze a setkání s tvůrci a herci.

Foto: Natáčení nového filmu Erhart v Holešově. Zdroj: Jakub Koutný, Xova Film