Policie chystá na Dušičky silniční kontroly. Bude hlídkovat nejen na silnicích, ale i u hřbitovů

LIBERECKÝ KRAJ – Už je to tady. Ranní mlhy, teplota na bodu mrazu, k tomu všemu Památka zesnulých – Dušičky. Řidiči by měli zvýšit opatrnost při jízdě, policisté chystají silniční kontroly.

I v Libereckém kraji se policisté připravují na nadcházející víkend, bude totiž ve znamení Památky zesnulých. Na silnice vyjedou nejen zkušení řidiči, ale i ti takzvaní sváteční. Návštěvy hřbitovů i pietních míst si nenechá ujít množství návštěvníků. Ruku v ruce s tím jde nejen zvýšený provoz na silnicích, ale také obsazenost parkovacích míst.

Běžné silniční kontroly tak lze předpokládat nejen na hlavních tazích, ale také právě u parkovacích ploch a stáních v blízkosti rozlehlejších hřbitovů. „V rámci dohledu nad bezpečností v provozu budou policisté kontrolovat povinnost užití zádržných systémů, budou dohlížet na zákaz požití alkoholických nápojů před a během jízdy, ale zaměří se také na problematiku spojenou s nelegální migrací či na pátrání po osobách a věcech pocházejících z trestné činnosti,“ uvedl policejní tiskový mluvčí Vojtěch Robovský.

Nepozornosti majitelů zaparkovaných aut u hřbitovů mohou využít zloději k tomu, aby je připravili o cenné věci ponechané ve vozidle. „Berte je vždy s sebou, byť se jedná i jen o několik málo minut, po které nebudete u vozidla. Nenechávejte na sedačkách vozidel nic, o co byste neradi přišli. Před odchodem od vozidla se podívejte také na střechu vozu. Nezřídka se stává, že si tam odložíte drobnosti, na které velmi často zapomenete,“ upozorňuje mluvčí Robovský. Čím obezřetnější budete, tím spíše můžete podobným nepříjemnostem předejít.

Policie v tomto období řidičům doporučuje, aby brali zřetel také na zhoršující se klimatické podmínky. Ranní mlhy, snížená viditelnost, pohyb chodců, kluzký povrch vozovky, spadané listí, to vše může hrát významnou roli v bezpečnosti provozu. Řidiči by se měli přesvědčit o tom, že jejich vozidlo je připraveno na jízdu v nepříznivém počasí. Zejména by neměli zapomenout na povinnost užití zimních pneumatik či povinné zimní výbavy v úsecích komunikací osazených dopravní značkou C 15a,b („Zimní výbava“). Povinná zimní výbava platí na mnoha úsecích silnic Libereckého kraje.

Podle zákona o silničním provozu mají řidiči povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud: 1) je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, 2) lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Což znamená, že řidiči motorových vozidel musí mít v tomto období na vozidle zimní pneumatiky nejen, když je na silnici souvislá vrstva sněhu, ledu či námrazy, ale také v případě, kdy reálně hrozí, že k tomuto jevu dojde.

Foto: Policie ČR