Senioři z Domova U Panských se stěhují do nového

HAVLÍČKŮV BROD – V těchto dnech se klienti Domova U Panských stěhují z původních nevyhovujících prostor do nového Domova v ulici Husova v areálu havlíčkobrodské nemocnice. V nové budově je k dispozici 109 lůžek, část z nich obsadí právě senioři z Domova U Panských.

Na původní adrese bylo 43 pobytových lůžek, jenomže prostory nevyhovovaly, dokonce tu byl i jeden šestilůžkový pokoj. „Pokud bychom měli prostory upravit podle současných pravidel, kapacita by se snížila a pojala jen 23 klientů,“ vysvětluje náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí Pavel Franěk.
Kraj Vysočina jako zřizovatel domova měl v posledních měsících problém s pořízením lůžek. Do vyhlášené veřejné zakázky se přihlásilo málo zájemců, kteří nabídli cenu vysoko nad kalkulovanými náklady. Hejtmanství tedy zakázku stáhlo a vyhlašovalo ji znovu. Nyní už jsou lůžka na svém místě. „Klienty do nové budovy B Domova pro seniory v Husově ulici přijímáme postupně, zhruba ve frekvenci 5 klientů za týden. Do konce roku bychom měli mít plně obsazeno,“ doplnil Pavel Franěk.

Co s budovou U Panských?

Do volného objektu U Panských se měla po nutných stavebních úpravách sloučit a přemístit pracoviště Pedagogicko-psychologická poradna a Speciální pedagogické centrum Vysočina, které v Havlíčkově Brodě působí nekomfortně na dvou odlišných adresách. Ve hře je nově také přestěhování detašovaného pracoviště Psychocentra – manželské a rodinné poradny Kraje Vysočina, které funguje v pronajatých prostorách v Dobrovského ulici. Jenže to se bude muset přepracovat už hotový projekt s aktuálně vyčíslenými náklady ve výši téměř 11 milionů korun a stejně tak se odsune termín realizace, která i vzhledem k financování z evropských fondů, byla v plánu na rok 2020 s termínem ukončení do června 2021.