Zásadní nález na území starého Brna. Archeologové odkryli příkop z 11. století

BRNO – Při průzkumu v areálu Nemocnice Milosrdných bratří na Vídeňské ulici v Brně nalezli archeologové pozůstatky raně středověkého příkopu zasypaného keramikou. Tento důležitý nález může přinést zásadní poznatky o podobě města v první polovině 11. století.

Archeologové se na místo dostali díky tomu, že nemocnice Milosrdných bratří připravuje stavbu léčebny dlouhodobě nemocných. „Jde o další mimořádně důležitý nález, který nám postupně odhaluje rozsah a hlavně podobu Brna knížete Konráda I. zmíněného v Kosmově kronice. Kromě příkopu byly na ploše odkryty i další zahloubené jámy z období raného středověku, části vrcholně středověké nadzemní stavby a nálezy dokumentující život majitelů usedlosti až po práh novověku, ze kterého pochází i pozdně gotický kachel zachycený na dvou fotografiích,“ uvedl vedoucí výzkumu Róbert Antal.

Příkop archeologové našli poblíž nedávno odhalené úvozové středověké cesty, která vedla z levého břehu řeky přes brod směrem do Rakouska. Příkop byl zasypaný keramikou z pozdější doby. Zatím se zdá, že cesta vznikla až později než tento příkop. Takto starých pozůstatků osídlení odborníci zatím nenašli mnoho, i když okolí řeky bylo osídlené už od doby kamenné. „Je to teprve druhý prokazatelný nález raně středověké aglomerace s opevněným centrem, z druhého břehu řeky máme i jeden nebo dva starší nálezy,“ řekl Antal. Torzo raně středověkého příkopu zasypaného keramikou z 11. století archeologové objevili již před šesti lety v protilehlé domovní frontě, kde od té doby vyrostl nový bytový dům Vídeňská 6. Okolnosti vzniku příkopu a jeho účel bude předmětem dalšího terénního výzkumu směrem k řece.

Raně středověké Brno budoval na sklonku 11. století přemyslovský kníže Konrád. Dnešní Staré Brno se tehdy nacházelo na obou březích řeky. Kde přesně brod byl, zatím archeologové neví, protože tok řeky Svratky byl později uměle napřímen. Brod byl tehdy jedním z mála míst, kde bylo možné řeku překonat, další se nacházel až několik kilometrů dále po proudu. Kamenný most zhruba v místě dnešní Vídeňské ulice byl postaven až později.

foto: Archaia Brno z. ú.