Pozor! Lék Activelle se stahuje z prodeje. Jak postupovat při vracení?

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Státní ústav pro kontrolu léčiv zveřejnil informaci  o stahování hormonálně-substitučního léku Activelle. Česká lékárnická komora některé informace SÚKL upřesnila.

Kde vracet?

V informaci od SÚKL je uvedeno, že výměnu léčivého přípravku provede každá lékárna a že se pacientům doporučuje o výměnu požádat v lékárně, v níž mu byl léčivý přípravek vydán. K tomu ČLnK doplňuje, že v lékárně, ve které byl léčivý přípravek vydán, dojde k jeho výměně vždy, pokud má lékárna náhradní přípravek na skladě. Lékárna, ve které léčivý přípravek vydán nebyl, není povinna léčivý přípravek vyměnit. I v takovém případě je ale povinna, pokud na tom bude pacient trvat, lék přijmout. V takovém případě by měla pacientovi vystavit doklad o jeho přijetí.

Právo na vrácení peněz

Pokud v lékárně, v níž byl léčivý přípravek vydán, nebude náhradní přípravek k dispozici, musí lékárna přípravek určený ke stažení považovat za vadný, a při nemožnosti jej vyměnit za nezávadný je povinna pacientovi vrátit zpět částku, kterou za lék v lékárně zaplatil. I přesto, že v informaci od SÚKL je uvedeno, že pacient nemá právo na vrácení ceny přípravku.