Přijeďte si zamlsat do Muzea prvorepublikové čokoládovny

Voňavé s kouzelnou nostalgií! To je muzeum čokolády a čokoládovna v Kutné Hoře. Víte o tom, že se zde vyráběla čokoláda Lidka, která patřila k těm nejlepším na světě? Milovníci této pochoutky, objevte i ochutnejte tajemství kutnohorské čokoládové historie.

Muzeum provozované s láskou

Toto muzeum vzniklo z nadšení milovníků čokolády. Bylo otevřeno na jaře roku 2016 a cestu sem si našlo již mnoho mlsných jazýčků. Čeká vás zde úžasná expozice i poutavý výklad věnovaný dějinám kutnohorské čokoládovny, kterou proslavila Lidka. Uvidíte spoustu unikátních exponátů – různé nástroje a nádoby používané k výrobě čokolády, staré obaly, reklamní plakáty, dózy od bonbonů, fotografie a mnoho dalších dobových věcí souvisejících s výrobou této pochoutky. Raritou výstavy jsou stále vonící sto let staré čokolády i čokoládové figurky.

Muzeum kutnohorské čokolády. Zdroj: Muzeum kutnohorské čokolády pro novinykraje.cz

Čokoládovna plná vůně a chutí

Součástí expozice je i čokoládovna, kde můžete ochutnat a koupit si ty nejlepší čokolády nejen české výroby, ale i z celého světa. Těšit se můžete na nejzajímavější a netypické kombinace chutí. Je to opravdu zážitek! Vše, co zde budete mlsat, bylo vlastníky muzea pečlivě vybráno. Sami totiž degustují, a tak ručí za vysokou kvalitu a jedinečnou chuť této pochoutky.

Muzeum kutnohorské čokolády. Zdroj: Muzeum kutnohorské čokolády pro novinykraje.cz

Pohled do historie Lidky

Dějiny kutnohorské čokoládovny Koukol a Michera se začaly psát od roku 1918. Továrna na cukrovinky a čokoládu své výrobky vyvážela pod značkou Lidka do všech koutů světa. Vždyť Lidka nebyla obyčejná čokoláda. Pyšnila se titulem nejlepší čokoláda a získala dvakrát zlatou medaili na světové soutěži. Po politických událostech v následujících letech nastal úpadek výroby a po roce 1958 výroba zanikla. V loňském roce čokoládovna slavila sté narozeniny od založení.
Kutnohorská Lidka i dnes patří mezi světovou špičku. Na soutěži výrobců čokolády „Academy of Chocolate” v Londýně získala horká čokoláda Lidka bronzovou medaili.

Procházka historickým městem

Až si vše prohlédnete a ochutnáte, můžete se ještě vydat starobylými uličkami za poznáním Kutné Hory, která byla ve středověku jedním z nejvýznamnější měst v Čechách. Bývalé královské město je spjaté s dolováním stříbra a ražbou mincí. Navštívit můžete jeho historické jádro s chrámem svaté Barbory a katedrálou Nanebevzetí Panny Marie, Vlašský dvůr, kde kdysi sídlila proslulá mincovna, nebo zavítat do Českého muzea stříbra s prohlídkou středověkého dolu. Kutná Hora má opravdu co nabídnout.

Místo

Středočeský kraj, okres Kutná Hora, město Kutná Hora

Kontakt

Muzeum kutnohorské čokolády a čokoládovna
Komenského náměstí 72/18, 284 01 Kutná Hora
tel.: +420 603 184 037
e-mail: info@chocomuseum.cz
www.chocomuseum.cz

Otevírací doba a vstupné

Čokoládovna i muzeum jsou otevřené celoročně od pondělí do neděle 10 – 12 a 13 – 17 hodin, včetně svátků. Vstupné do expozice je dobrovolné.

Kde se najíst a ubytovat?

Město Kutná Hora má širokou nabídku restaurací, kaváren a cukráren, hotelů i penzionů. Bližší informace o restauračních a ubytovacích zařízeních získáte na internetových stránkách Informačního centra města Kutná hora www.kutnahora.cz, v rubrice Turista.