Primátor nechápe, proč festival „Na jednom břehu“ končí

HRADECKO – Výhružky se staly skutkem. Populární akce, která se konala v „salónu republiky“ s úspěchem dlouhých sedmnáct let, se příští rok neuskuteční. Důvodem je seškrtání dotací. Primátor města je radikálním řešení pořadatelky akce zaskočený.

Královéhradecká metropole se rozhodla šetřit a zkrátila dotace na kulturu. To vzbudilo vlnu nevole mezi pořadateli kulturních akcí. Primátor města Alexandr Hrabálek to popisuje jako nátlak, druhá strana zase tvrdí, že jde snížení dotací je v rozporu s koaliční smlouvou. Někteří organizátoři dokonce tvrdili, že činnost svých programů a festivalů ukončí. Nebyla to výhružka, populární akce „Na jednom břehu“, která vždy přilákala velké množství návštěvníků, končí. Festival se v Hradci Králové konal sedmnáct let, příští rok se neuskuteční. Organizátoři jeho dramaturgii označují jako výjimečnou i atraktivní pro děti (ty měly vstup zdarma, pokud jim ještě nebylo 15 let). Celkový rozpočet na akci činí okolo 800 tisíc, její pořadatelka žádá o zhruba 400 tisíc korun. Město se rozhodlo podpořit akci částkou 180 tisíc namísto žádaných 220 tisíc korun. „Tento příspěvek je vzhledem k vzrůstajícím nákladům na samotný provoz festivalu neufinancovatelný schodek srovnatelný s rokem 2009. Navíc bude mít dopad na další žádosti grantové podpory z Ministerstva kultury ČR a Královéhradeckého kraje. Vyzkoušeli jsme všechny možné varianty rozpočtu, ale vzhledem k situaci v Hradci Králové nemáme jinou možnost. Proto se festival Na jednom břehu, jak jej znáte z posledních let, v příštím roce neuskuteční,“ dodává pořadatelka Martina Součková.

Primátor Alexandr Hrabálek však hájí úsporná opatření, která městu díky škrtům v kultuře přinesou 3 miliony korun. Nechápe, proč rozdíl 40 tisíc korun učinil takové pozdvižení. „Organizátoři naznačili rozpočet akce ve výši zhruba 800 tisíc, ponížení finanční podpory města o 40 tisíc korun je tedy 5 % z rozpočtu festivalu. Proto mě velmi mrzí a poněkud překvapilo, že pořadatelé oznámili své rozhodnutí pro příští rok akci neuspořádat. Budu se tedy snažit prosadit, aby přidělená dotace ve výši 180 tisíc korun, kterou v příštím roce festival „Na jednom břehu“ nevyužije, zůstala v rozpočtu Calendaria Regina a rozdělíme ji mezi jiné události tohoto cyklu prestižních akcí,“ říká Alexandr Hrabálek.