Záchranné složky nacvičovaly vyhledávání zavalených osob při destrukci objektu.

KOSTELEC NAD ČERNÝMI LESY –  Ve středu 30. října v bývalém plicním sanatoriu v Kostelci nad Černými lesy, cvičily složky integrovaného záchranného systému záchranu osob zavalených při demolici objektu.

Kromě profesionálních hasičů ze stanic Český Brod a Říčany se cvičení zúčastnily i jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Kostelec nad Černými lesy, Mnichovice, Mukařov, Říčany a Tehovec, dále šest posádek Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje a čtyři hlídky Policie ČR z kolínského územního odboru. Současně bylo do cvičení zapojeno pět kynologů se psy Městské policie hlavního města Prahy, kteří jsou držitelé kynologických atestů ve specializaci S – sutinové vyhledávání osob.

Dle scénáře museli zachraňovat 33 zavalených dělníků, na které se při rekonstrukci sanatoria zřítily vodorovné konstrukce budovy. Někdo vyšel po destrukci budovy ven sám, dvě osoby byly usmrceny a tři muže měly za úkol složky zachránit ze sutin. Hlavním cílem cvičení bylo ověření součinnosti jednotlivých zúčastněných složek IZS při spolupráci na místě neštěstí, zejména v souvislosti s vyhledáním a záchranou osob ze zřícené budovy a třídění raněných u události s větším počtem raněných osob.

Celá cvičná záchranná akce byla koncipována tak, aby se prověřila schopnosti a připravenost – vyhledání osob, roztřídění dle zranění, transport. Poskytnutí zdravotní pomoci, odsun do zdravotních zařízení. Dále zjištění totožnosti nebo komunikace s řídícími středisky. V průběhu zásahu byla na místo cestou operačního střediska povolána i starostka Kostelce nad Černými lesy, která pak byla na štábu seznámena s řešením nastalé situace. „Velké poděkování patří také příslušníkům ÚO Kolín, kteří se podíleli na přípravě cvičení, dále frekventantům ze Školního policejního střediska Sadská, kteří představovali figuranty, a především městu Kostelec nad Černými lesy za bezplatné poskytnutí objektu pro účely taktického cvičení,“ uvedl velitel hasičské záchranné stanice Říčany, Územního odboru Kolín, Roman Hejzlar.