Nenechte si ujít chutěmi a vůněmi nasycený Gurmet den

JIHLAVA, VYSOČINA – Velkou událost mezinárodního formátu zažije Vysočina 16. listopadu. V Cityparku v Jihlavě se odehraje české kolo soutěže Trophée Mille, jehož vítěz postoupí do mezinárodního kola Trophée Mille, které se uskuteční v roce 2020 ve francouzské Remeši. Soutěž bude součástí velké celodenní akce pro veřejnost pod názvem Gurmet den s Krajem Vysočina. Chybět nebudou ani prezentace hotelových škol z Vysočiny.

Phillipe Mille na soutěži v Remeši. Foto: Trophée Mille

Soutěž Trophée Mille není novinkou. Zrodila se ve Francii s nápadem šéfkuchaře a majitele dvou michelinských hvězd Philippa Milla. „Už několik let s Asociací Trophée Mille úspěšně spolupracujeme a žáci gastronomických středních škol z Vysočiny se už pětkrát zúčastnili soutěže ve Francii. Získali jsme důvěru a pod patronátem samotného šéfkuchaře a za účasti renomovaných českých šéfkuchařů jakožto členů poroty a s využitím regionálních potravin z Vysočiny se bude konat české národní kolo soutěže u nás na Vysočině,“ s úsměvem vysvětluje krajská radní pro oblast školství Jana Fialová (ČSSD).
Půjde o první ze zamýšlených národních kol této soutěže mimo Francii, kdy organizátoři plně konzultují postupy přípravy této akce s asociací Trophée Mille.

Osm týmů z celé republiky

Soutěže se zúčastní osm dvoučlenných týmů reprezentujících hotelové střední školy z celé České republiky. Ty budou mít jedinečnou šanci bojovat o národní vítězství a poté o prestižní francouzskou kulinářskou cenu. V nákupní galerii vyrostou čtyři plnohodnotná kuchyňská studia. Podmínkou je smíšený tým kuchaře a cukráře s tím, že povinnými surovinami budou králičí hřbet, brambory, farmářský tvaroh a med z Vysočiny. Porota zvolí nejen vítězný tým, ale také zvláštní ceny za nejlepší slaný pokrm, sladký pokrm a týmovou spolupráci.