Policie upozorňuje na nabídky práce v zahraničí

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Prostřednictvím internetu nabízejí podvodníci práci a vybízejí k různým úkonům. V posledním čtvrtletí, zaznamenala polici několik případů i přes profesní sociální síť LinkedIn.

Uživatelé byli v anglickém jazyce osloveni údajným personalistou nadnárodní společnosti s nabídkou zaměstnání. V následné komunikaci byli požádáni o zaslání profesního životopisu na kontaktní e-mail.  Pak přišlo i pozvání na pohovor do Anglie. Dostalo se jim přesných instrukcí o dopravě a místu konání pohovoru.

Letenky a ubytování však měli objednat a zaplatit sami. A to výhradně cestou smluvního agenta nadnárodní společnosti s ujištěním, že uhrazená částka jim bude následně proplacena při pohovoru. Nakonec se zjistilo, že zmíněná nadnárodní společnost o žádném takovém inzerátu nic neví a žádný jejich zaměstnanec nic neposílal.

Policie ČR nabádá k obezřetnosti při nabídkách zaměstnání, které mají tyto příznaky:

– Nevyžádaný kontakt, který slibuje snadné získání peněz.
– E-mailová adresa odesílatele využívaná bezplatnou webovou služby Gmail
– Další adresy neshodující se s názvem uváděné společnosti z: Yahoo!, Hotmail a podobně
– Platba předem za zprostředkování práce v zahraničí, nákup letenek či zajištění ubytování.

„Rovněž doporučujeme, zajistit si na internetu informace o společnosti, která nabízí práci. Neposkytovat automaticky komukoliv své osobní údaje a pečlivě zvážit nabídky, které nabízejí velice snadný výdělek,“ uvádí tiskový mluvčí útvaru Národní centrály proti organizovanému zločinu, Jaroslav Ibehej.