V pardubické Explosii se vznítil střelný prach, požár zranil čtyři lidi

PARDUBICE – V areálu chemičky Explosia v pardubickém Semtíně došlo dnes ráno po sedmé hodině při výrobě střelného prachu ke vznícení a následnému požáru. Zraněni jsou čtyři lidé – dva muži vážně, dva středně těžce. Záchranáři je převážejí do popáleninového centra v Praze.

„Dvě osoby utrpěly popáleniny na více než třiceti procentech těla, byly uvedeny do umělého spánku a připojeny na plicní ventilaci. Do Prahy je transportuje vrtulník,“ uvedl mluvčí záchranářů Aleš Malý. Dva další popálení jsou při vědomí a do nemocnice je převezly sanitky.

K požáru došlo při výrobě střelného prachu v budově sušárny prachu. K výbuchu nedošlo, podnikoví hasiči zvládli požár uhasit ještě před osmou hodinou, hasiči vyslali na místo svého vyšetřovatele. „Dnes ráno jsme přijali oznámení o požáru v areálu firmy, na místě jsou policisté a vyšetřovatelé. Z oznámení vyplývá, že mělo dojít k požáru budovy, následkem kterého byly zraněny 4 osoby. Na místo letěla letecká záchranná služba. V tuto chvíli probíhá šetření události, v tento okamžik není možné poskytovat žádné podrobnější informace,“ uvedla k události policejní tisková mluvčí Eva Maturová.

Do ovzduší se nedostaly žádné nebezpečné látky. Nehodou se bude zabývat vyšetřovací komise. Na místo míří ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Ilustrační foto