Vánoční strom pro kroměřížské náměstí je už vybraný! Roste na pozemku na Barbořině

KROMĚŘÍŽ – Přípravy na letošní Vánoce jsou v plném proudu. Už za necelý měsíc se na kroměřížském Velkém náměstí rozzáří světla na vánočním stromě, který bude shlížet na adventní veselí. Tuto důležitou roli letos dostane strom, který momentálně roste v předzahrádce rodinného domu v ulici Františka Vančury na Barbořině. „Jedná se o smrk pichlavý, který je vysoký zhruba dvanáct metrů a který byl vysazen asi před třiceti až pětatřiceti lety,“ uvedl Martin Posolda z radničního odboru služeb.

Foto: Strom u rodinného domu v ulici Františka Vančury na Barbořině. Zdroj: Město Kroměříž

Loni náměstí zkrášlil smrk přivezený z nedaleké ulice Pod Barbořinou. Ve stejné ulici rostl i strom z roku 2017. „Je to náhoda, ale je fakt, že Barbořina je pro nás v posledních letech lokalitou z hlediska vánočních stromů velmi zajímavou. Děkujeme lidem, kteří se rozhodli stromy darovat a všem občanům Kroměříže tak zpříjemnit Vánoce,“ dodal starosta Jaroslav Němec.

Od rozsvícení stromu do Vánoc

Vánoční strom bude letos rozsvícen poslední listopadový čtvrtek, tedy 28. listopadu o půl páté odpoledne. Tím vyvrcholí dvoudenní program s adventním jarmarkem na Velkém náměstí. Představí se v něm žáci místních uměleckých škol, Martin Harich s kapelou nebo hvězda dětských zábavných show Míša Růžičková. Další adventní program letos připraví Dům kultury netradičně ve svých prostorách a v okolí.

Od 5. do 12. prosince budou na vánočním náměstíčku stát stánky s občerstvením a drobnými dárky. „Ve svátečně vyzdobených prostorách se pak odehrají kulturní vystoupení, když vystoupí například spolek Loudadlo i s loutkami Jů a Hele, místní Říše loutek i ZŠ a MŠ V. Vančury. Děti se mohou těšit také na mikulášskou nadílku, chybět nebudou tvořivé dílničky, koncerty ani diskotéka,“ popsal ředitel Domu kultury Pavel Sedláček.

Předvánoční program ve městě bude pokračovat oblíbeným Adventem na radnici. Desetidenní program začne v pátek 13. prosince a skončí v neděli 22. prosince. „Nabídne koncerty, divadelní představení pro malé i velké, vystoupení dětských folklorních souborů, pěveckých sborů i kroměřížských základních a středních škol,“ popsala místostarostka Daniela Hebnarová.

Ve stáncích se opět budou měnit prodejci i sortiment. „Lidé si zde budou moci koupit drobné dárky, ozdoby a dekorace, tradiční i méně obvyklé dobroty, vybrat si z široké nabídky punčů, svařáků, káv i vánočního cukroví. Po loňském výletu do Doby ledové chystáme i letos zajímavé téma, které překvapí, pobaví, vytvoří kulisu i originální fotokoutek. Pozveme přítomné na dalekou cestu, tentokrát za tučňáky,“ doplnil vedoucí radničního odboru kultury a cestovního ruchu Pavel Zrna.