Co ve středu s dětmi? Sedm mladoboleslavských škol bude stávkovat. Týká se i školky!

MLADÁ BOLESLAV – Uzavřené školy jsou nemilou zprávou hlavně pro pracující rodiče s menšími dětmi. Ti si budou muset na středu 6. listopadu zajistit hlídání, nebo zůstat doma. K celodennímu protestu, který školské odbory po celé zemi plánují na tento den 6. listopadu, se připojí i sedm mladoboleslavských základních škol, které zřizuje město. Školy radnici svůj záměr pouze oznámily, protože právo na stávku mají ze zákona.

Stávkovat bude i mateřinka

Ve středu tak zůstanou zavřené 1., 3., 4, 5, 8. a 9. základní škola, na Pastelce se stávka týká i mateřské školy, která bude rovněž v tento den zavřená. Ke stávce se připojí také 6. základní škola, zde ale personál pouze stávku podpoří, vyučování bude normálně probíhat, to samé platí i o zdejší školce Stonožka.

(Ne)podpora

U ředitelů a zřizovatelů škol stávka jednoznačnou podporu nemá. Asociace ředitelů základních škol o víkendu sdělila, že její členové nebudou učitelům ve stávkování bránit, ale sami se jí nezúčastní. Se stávkou nesouhlasí ani Asociace ředitelů gymnázií a Sdružení místních samospráv, jehož členové jsou často zřizovateli škol.