Krach tendru znemožnil opravu nádraží v Berouně

BEROUN – Velké plány na opravu vlakového nádraží v Berouně vzaly na čas za své.

Správě železnic krachl tendr, je to výsledek nepovedené soutěže na zhotovitele, kterou musí opět vyhlásit. Opravy nejspíš nezačnou dle stanovených termínů a tak ani dostavba neskončí do roku 2021.

O přestavbě, jsme naše čtenáře již informovali: zde.  Na pořadu změn jsou i  podmínky soutěže. Několika měsíční zdržení snad přinese změny například i ve spolufinancování projektu, které by mohlo vzejít z Operačního programu životního prostředí. V případě, že by se povedl investiční tah dotace z fondu životního prostředí, znamenalo by to zásadní finanční injekci do zdroje rezortu dopravy.

„S ohledem na vývoj soutěže a odvolacího řízení se Správa železniční dopravní cesty rozhodla vypsat soutěž znovu s podrobnější specifikací soutěžních podmínek,“ sdělila mluvčí SŽDC, Radka Pistoriusová. Zrušený tendr byl vypsán letos v březnu, k vypsání nového dojde podle Pistoriusové na začátku příštího roku.

Zatím si cestující mohou zcela užívat, alespoň polovinu nádraží, které je již po rekonstrukci. Tedy nástupiště včetně bezbariérových vstupů, podchod, ale také informační a sdělovací zařízení i trakční vedení. Celková výše nákladů na projekt dosáhla téměř 2 miliard korun. Míra podpory EU byla zhruba 1,5 miliardy korun.