Liberecká zoo má nový dvoumetrový přírůstek

LIBEREC – Zoo Liberec se může pochlubit novým přírůstkem. Po dvou letech se zde narodilo mládě ohrožené žirafy Rothschildovy.

Jedná se o malého samečka, který přišel na svět v ranních hodinách poslední říjnový pátek. Žirafí mládě je zdravotně v pořádku a návštěvníci ho již nyní mohou spatřit v teple vnitřní ubikace v pavilonu žiraf či za hezkého počasí s celou skupinou ve venkovním výběhu.

„Porod proběhl bez větších komplikací v izolovaném boxu uvnitř pavilonu a mládě se již několik minut po narození pokoušelo stavět na své v tu dobu ještě vratké nohy. Malý samec měřil asi 190 cm a vážil určitě více než 60 kg. Na svět ho přivedla zkušená samice, která se sama u nás v zoo v roce 2006 narodila,“ uvedl zoolog Luboš Melichar. Zoo Liberec chová žirafy Rothschildovy již od roku 1985 a od té doby se zde podařilo úspěšně odchovat 46 mláďat. Momentálně liberecké žirafí stádo čítá celkem čtyři jedince – dvě dospělé samice, mládě z roku 2017 a tento nový přírůstek.

Žirafa Rothschildova (Giraffa camelopardalis rothschildi) patří mezi nejvíce ohrožené poddruhy žirafy. Tento poddruh dnes žije pouze na území Keni a Ugandy a vyznačuje se tmavohnědými kaňkovitými nebo obdélníkovitými skvrnami po těle se slabšími krémově zbarvenými liniemi okolo.

Situace žiraf Rothschildových ve volné přírodě je alarmující. V průběhu posledních desítek let se v Africe rapidně snížil počet divokých jedinců tohoto poddruhu na současných 1900 zvířat. V přírodě je žirafa nejvíce ohrožena pytláctvím a ztrátou životního prostředí jeho přeměnou v zemědělské plochy.

Ilustrační foto