V Nymburku již recyklují také kovy

NYMBURK – Nyní mají občané města Nymburk možnost kovový odpad třídit do kontejnerů na 25 místech. Město tak vyšlo vstříc požadavkům svých občanů, a technické služby umístilo šedé kontejnery, od firmy EKOKOM, rovnoměrně po městě.

„Věříme, že tak jako se občané naučili perfektně třídit odpady z papíru, skla a plastů, naučí se třídit i tuto novou komoditu a kovy již nebudou končit v popelnicích a na skládkách,“ uvedl místostarosta města Bořek Černý. Město myslí i na možnost, rozšíření dalších stanovišť v případě, že by se kontejnery zaplnily rychleji, než je předpokládáno.

Jaký odpad do šedých kontejnerů patří? Nejlépe pomohou samolepky na třídicích nádobách, ale pokud již nejsou čitelné, pamatujte si, že vše musí být čisté, bez zbytek jídla a obsahu: plechovky od nápojů = nápojové plechovky ne kartony, kovové uzávěry, šroubovací uzávěry a víčka, plechovky od konzerv, alobal, hliníková víčka, hliníkové obaly od potravin, pozor na obaly spojené s dalším materiálem! Dále kovové nádoby od aerosolů po kompletním vyprázdnění což jsou spreje
od laků na vlasy, šlehaček, antiperspiranty nebo deodoranty = jen prázdné!

A co do šedého kontejneru vůbec nepatří? Nápojové kartony mají svůj, někde oranžový jinde hnědý kontejner. Nepatří sem ani plechovky od barev, olejů a jiných nebezpečných látek. Tlakové nádoby, ani domácí spotřebiče, baterie a jiná vysloužilá elektronická zařízení složená z více materiálů, ty odvezte rovnou do sběrných dvorů. Stejně jako těžké nebo toxické kovy, olovo nebo rtuť.