Hygienici předpokládají sestupnou fázi vývoje epidemie žloutenky v Libereckém kraji

LIBERECKÝ KRAJ – Hygienici od začátku letošního roku k dnešnímu dni evidují v Libereckém kraji celkem 97 případů akutní žloutenky typu A. V epidemii započaté v polovině dubna evidují 95 případů onemocnění u osob z Libereckého kraje, dále 8 onemocnění u osob s bydlištěm mimo kraj. Vazbu na ohnisko v Turnově má celkem 73 nemocných. O situaci koncem října jsme vás informovali ZDE.

„Minulý týden přibylo 6 případů onemocnění, které jsme buď aktivně vyhledali v rámci prováděného epidemiologického šetření s nemocnými, nebo se jedná o osoby, které jsme sledovali v rámci uloženého tzv. lékařského dohledu (od začátku roku v lékařském dohledu sledujeme více než 300 osob)“, říká ředitel krajských hygieniků MUDr. Vladimír Valenta s tím, že v současné situaci se předpokládá sestupná fáze vývoje epidemie.

Genetická vyšetření zachycených virů prokázala shodnost stávajícího původce zářijového explozivního výskytu akutní virové žloutenky typu A v Turnově s původcem zvýšeného výskytu v rizikových komunitách na Liberecku a Jablonecku na jaře letošního roku.

„Vzhledem k charakteru epidemie se kromě kontaktního přenosu onemocnění jeví jako vysoce pravděpodobná cesta nákazy užitková voda používaná v zahrádkářských koloniích v Turnově, ačkoliv se nyní přítomnost viru v ní neprokázala,“ vysvětluje Valenta.

V rámci předběžné opatrnosti je třeba s rizikem počítat a vyvarovat se konzumace plodů (ovoce a zeleniny) zalévaných či omývaných užitkovou vodou z neprověřených zdrojů, a to jak čerstvých, tak mražených. „Virus VHA je velmi odolný vůči teplotám a dlouho přežívá v prostředí. V zamraženém stavu virus přežívá. Varem je virus zničen, pokud působí déle než 5 minut, teplota 60 °C jej ničí po deseti hodinách,“ uvedla tisková mluvčí krajských hygieniků Zuzana Balašová.

V žádném zdroji pitné vody nebyl virus prokázán (odběry pitné vody, biofilmu). Pokračují depistážní šetření v ohnisku nákazy, laboratorní vyšetřování kontaktů nemocných na zjištění imunity proti žloutence typu A, zvýšený státní zdravotní dozor v potravinářských provozovnách, zvýšený zdravotní dozor v ostatních provozovnách, kde jsou prováděny činnosti epidemiologicky závažné a kontrola osob, kterým byl nařízen zvýšený zdravotnický dozor, aby neprováděly činnosti epidemiologicky závažné, které jim byly zakázány.

Kromě depistážních šetření nemocných a kontaktů provedla Krajská hygienická stanice dále 73 cílených státních zdravotních dozorů, z toho 36 v potravinářských podnicích.

Ilustrační foto Shutterstock