Jurkovičova rozhledna hlásí rekord

Rožnov pod Radhoštěm – Koncem října skončila prodloužená letní turistická sezona 2019 na Jurkovičově rozhledně. Ta se rozpíná nad Rožnovem pod Radhoštěm.

„Jako každý rok vzrostl počet návštěvníků především z České republiky, ze zahraničních návštěvníků naši rozhlednu nejčastěji navštívili hosté ze Slovenska, Polska nebo Německa. Zajímavostí jistě je, že v září jsme na rozhledně, která stojí od roku 2012, měli také premiérovou svatbu,“ řekl Martin Beníček, vedoucí Oddělení kultury a cestovního ruchu MěÚ Rožnov.

V letošním roce rozhlednu navštívilo 48 717 návštěvníků, což je zase o něco více než v předchozích letech. Například v roce 2012 to bylo „jen“ 18.131 osob.

Jurkovičova rozhledna stojí na Karlově kopci od roku 2012, a to díky nákresům slovenského architekta Dušana Sama Jurkoviče, po kterém také dostala svůj název. Mezi nejvýznamnější díla architekta patří také objekty Libušín a Maměnka na Pustevnách, lázeňské budovy a kolonáda v Luhačovicích nebo Křížová cesta na Hostýně.

Návrhy vznikaly už v letech 1889-1899, kdy Jurkovič působil na Valašsku. Ty však nebyly zrealizovány a čekaly na svou premiéru mnoho let. Proto až po 112 letech od návrhů město Rožnov probudilo architektovu vizi k životu. Rozhledna se může pyšnit výškou 31,09 metrů, veškeré práce byly prováděny ručně, s použitím starých pracovních postupů.

Na závěr jen pár slov pana Jurkoviče, který se snažil „…o praktické využití lidových motivů při stavbě uměle konstruované…“. Tak snad se povedlo.