Mezi Lysou nad Labem a Čelákovicemi bude nový most

LYSÁ NAD LABEM – Správa železniční dopravní cesty pokračuje v modernizaci trati, nový most přes Labe bude jednou z novinek.

Mezi Lysou nad Labem a Čelákovicemi začne přestavba již příští rok v březnu. Práce bude probíhat na spodní stavbě definitivního mostu přes Labe i provizorní mostní konstrukce a na obou traťových kolejích, což způsobí nepřetržité výluky v úseku Lysá nad Labem – Káraný.

V roce 2021 se pak bude pokračovat v úseku Káraný – Čelákovice. Konec hlavních stavebních prací se plánuje v lednu 2022, do konce července budou probíhat dokončovací úpravy. Zhotovitelem investiční akce s názvem Optimalizace traťového úseku Lysá nad Labem – Čelákovice je společnost Lysá, kterou tvoří EUROVIA CS, GJW Praha a Elektrizace železnic Praha. Náklady se vyšplhají nad 1,8 miliardy korun, práce mají být hotové v první polovině roku 2022.

Úpravami projde nejen železniční svršek a spodek, ale také přejezdy, mosty, trakční vedení či sdělovací a zabezpečovací zařízení. Celková přestavba pak čeká zastávku Čelákovice – Jiřina, kde se zrekonstruují nástupiště s délkou 220 metrů a nástupní hranou v normové výšce 550 mm nad temenem kolejnice. Dojde také ke zvýšení traťové rychlosti až na 140 km za hodinu. Zbudují se nové přístřešky a nové informační tabule.

„Klíčovou součástí stavby bude výměna mostu přes Labe, který nevyhovuje současným potřebám železniční dopravy zejména kvůli svému šířkovému uspořádání,“ říká generální ředitel Správy železniční dopravní cesty, Jiří Svoboda. Po přestavbě se zvýší také podjezdná výška minimálně na 5,25 metru. Projekt je spolufinancovaný Evropskou unií z programu Nástroj pro propojení Evropy. Maximální výše podpory EU tvoří 83,07 % z celkových způsobilých nákladů. Národní financování zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury.