Neničte si své nohy kvůli kráse

Říká se, že boty a účes dělají ženu. Lodičky na vysokém podpatku skutečně dokážou udělat zázraky. Tedy téměř. Povyrosteme o deset centimetrů, zároveň o pět kilo zhubneme (alespoň opticky) a naše sebevědomí stoupne minimálně o padesát procent. O tom, že večer máme nohy bolavé a ozdobené krvavými puchýři raději nemluvíme. A že nás bolí záda? To asi nebude kvůli bot. A i kdyby, za krásu se přece musí trpět, že ano?

Boty mohou nohy zničit

Bolesti kolen, kyčlí nebo také zad může způsobit nevhodná obuv. Svá chodidla trýzníme po většinu část dne (zejména ženy) v botách, které mají sice pěkný design, ale z ortopedického hlediska připomínají spíše mučící nástroj. Boty s příliš vysokým podpatkem při dlouhodobém nošení vedou k tomu, že převážná část naší hmotnosti se přenáší na přední část chodidla, tudíž ji přetěžujeme. Nezřídka dochází k bolestem v nártu a prstech nohy. Vysoké podpatky stojí mnohdy také za vznikem vbočeného palce (nepěkná deformita a hlavně postupem času velmi bolestivá) a často způsobují přetížení, a tudíž bolest v bedrech a kříži. Přetížení vede také k zánětům šlach a vazů. Naopak bota bez podpatku (např. balerínky) je škodlivá také, protože z dlouhodobého hlediska vede k postupnému propadu nožní klenby, a pokud je bota navíc volná (např. široké tenisky), noha má tendenci se „rozplácnout“. Boty s příliš úzkou špičkou zase neposkytnou prstům dostatek místa, a opět vznikají různě zdeformované prsty, včetně již zmíněného vbočeného palce. To vše samozřejmě platí při dlouhodobějším nošení. Pokud párkrát za rok vyrazíte na ples v jehlových podpatcích, patrně to přežijete bez újmy.

Jaké boty nosit

Podpatků se však není třeba vzdávat úplně. Odborníci doporučují cca 3 až 4 cm vysoký podpatek. Obuv nesmí být příliš volná, ale ani nohu svírat. Podešev má být pružná (příliš tvrdá namáhá zbytečně nohu) a opatek pevný a zvýšený. Důležitý je také došlap. Měl by být měkčí, tj. tlumit otřesy nohy. Většina levných bot má tenkou podrážku, takže pokud nechodíte právě po koberci, cítíte každý kámen, což je špatně. Pokud se u vás objevily bolesti zad nebo třeba kolen, pouvažujte, jestli nemohou souviset s obuví, kterou právě nosíte. Někdy úplně stačí vložit do bot vložky, které změkčí došlap (a v zimě navíc botu zateplí).

Nohy, včetně chodidel, bývají často neprávem podceňovány. Mějte na paměti, že nohy vás nosí celý den. A vy potřebujete, aby byly nejen krásné, ale také zdravé. Pečlivě zvažte, jakou obuv si pořídíte. Ne každá krásná obuv je pohodlná, často vaše nohy může při delším nošení ničit. Nepodléhejte bezhlavě módním trendům, jejichž účelem je hlavně rozhýbat byznys, nikoli chránit vaše zdraví.