Operace uší lékaři v Olomouci provádějí na světové úrovni

OLOMOUC – Čeká vás operace uší a máte z ní obavu? V olomoucké Fakultní nemocnici se nemusíte ničeho bát, zdejší lékaři operují na světové úrovni.

V roce 2014 přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Olomouc doc. MUDr. Richard Salzman, Ph.D. zavedl jako první v České republice na zdejší klinice inovativní chirurgické operace, při kterých využívá endoskopu. Tím pádem jsou operace nejen kratší, ale také méně bolestivé. Nejsou při nich potřebné řezy, takže pacienti odcházejí obvykle následující den domů a lék na bolest vyžadují jen naprosto výjimečně. Tato miniinvazivní technika si pomáhá endoskopem, který se dostane se světelným zdrojem velmi blízko k operované oblasti. „Řezy zevně na kůži, které jsou vždy spojené s bolestí, nejsou vůbec potřeba,“ vysvětluje přednosta kliniky ORL Salzman.

Endoskopická ušní chirurgie je podle jeho slov pro pacienta velice výhodná, ale pro chirurga náročnější. Aby byli lékaři dobře připraveni, pořádá Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 11. a 12. listopadu špičkově obsazený mezinárodní kurz tohoto bouřlivě se rozvíjejícího oboru. Sjedou se na něj opravdové kapacity, podobných akcí se po celém světě koná pouze pár. „Kurz je určen pro lékaře specializované na ušní chirurgii a je momentálně jediný svého druhu v celé střední Evropě. Nejbližší takové se konají až v Itálii, Belgii či Skotsku,“ říká doc. MUDr. Richard Salzman, Ph.D. Na Teoretických ústavech Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci se třem desítkám účastníků kurzu budou věnovat světové kapacity oboru. Mimořádnost akce tkví v praktickém nácviku. „Věřím, že díky tomuto kurzu posuneme naši odbornost dál, a jsem rád, že česká odborná společnost je takovému posunu nakloněna,“ dodává přednosta olomoucké ORL kliniky.