Jednatel firmy zpronevěřil manželskému páru 35 milionů korun! Myslel, že mu to projde

STŘEDOČESKÝ KRAJ – V těchto dnech zahájili středočeští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality trestní stíhání  muže a jedné právnické osoby ze zločinu zpronevěra. Celý případ má svůj počátek už v únoru 2019, kdy v okrese Mladá Boleslav svěřil jeden manželský pár do úschovy advokátní kanceláře 35 milionů korun jako investici do výstavby bytového komplexu.

Z projektu však sešlo, a když měl dvaačtyřicetiletý muž, jediný jednatel a společník obviněné právnické osoby navrátit poškozeným peníze, předal sice advokátní kanceláři písemný pokyn k převodu finančních prostředků, ale na jiný účet, než který byl uveden ve smlouvě o úschově. Čili v evidentním rozporu s účelem, pro který mu byly finanční prostředky svěřeny. Aby zahladil stopy a zakryl své jednání, převedl vzápětí svůj podíl firmy na jinou osobu.

Kde se stala chyba, bude mít čas přemýšlet. Policisté muže již obvinili z trestného činu zpronevěry, za což mu hrozí trest odnětí svobody na 5 až 10 let.

Středočeský kraj každoročně řeší několik desítek případů zpronevěry peněz, policistům se je však daří velmi dobře objasňovat. Za rok 2018 středočeská policie zaevidovala celkem 79 takových případů, z nichž se téměř 70 podařilo objasnit. K 30. září 2019 bylo zatím zaznamenáno 59 případů.