Prostějov nominoval platanovou alej do soutěže Alej roku

PROSTĚJOV – Už po deváté budou lidé letos volit Alej roku. V tomto ročníku bude mít své želízko v ohni i město Prostějov.

„Město se přidalo ke hledání nejkrásnější  aleje a stromořadí a přihlásilo do soutěže platanovou alej na Rejskově třídě,“ uvedl k anketě primátor Prostějova František Jura. O vítězství může rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha místních lidí o záchranu nebo odhodlání lokálních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.

„Naše platanová alej byla vysázena na počátku 20. století na Rejskově třídě, která začala postupně vznikat po zbourání městských hradeb a dodnes spojuje místní nádraží a centrum města. Alej je členěná na tři úseky podle domovních bloků, první a poslední její úsek tvoří stromořadí dorůstajících javorů, které nahradily původní stromy. Nejkrásnější částí aleje je ovšem její střední část, tvořená více než desítkou mohutných platanů, které jsou nádherné v kterémkoliv ročním období a v každé denní době. V průběhu posledního desetiletí získala alej jako doplněk pás trvalkových záhonů, a tak obyvatelé mohou obdivovat jak klenuté majestátní stromy, tak i drobné květiny a trávy pod nimi,“ informovala náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Nominační fáze ankety byla ukončena poslední říjnový den, hlasovat můžete od zítřka, to je od čtvrtka 7. listopadu. Hlasování se ukončí v úterý 7. ledna 2020 a oficiální vyhlášení výsledků ankety  proběhne v polovině ledna 2020.