Stávka učitelů uzavřela na Vysočině 14 škol

VYSOČINA – Na Vysočině se k dnešní stávce, narychlo svolané na 6. listopadu, hlásí zhruba desetina pedagogů. Zavřených je 14 škol, další například omezily provoz. Podle školských odborů vláda neplní své sliby, učiněné ve vztahu k navyšování jejich platů.

Odbory na začátku týdne uvedly, že se k připravované stávce hlásí kolem 6 000 škol, tedy asi polovina všech. „Máme signály z regionů, že se zapojí přes 50 procent škol,“ řekla místopředsedkyně odborů Markéta Seidlová. Na Vysočině jde ale jen zhruba o desetinu pedagogů a kompletně zavřených je 14 škol.

Uzavřená je Obchodní akademie a Hotelová škola v Havlíčkově Brodě, Základní škola Jihlava E. Rošického 2 nebo Základní a Mateřská škola v Havlíčkově Borové na Havlíčkobrodsku. Omezenou výuku mají například na gymnáziích v Havlíčkově Brodě i v Jihlavě nebo na Střední průmyslové škole v Třebíči. Naopak standardní výuka probíhá na Střední průmyslové škole v Pelhřimově i na Střední škole řemesel a služeb v Moravských Budějovicích, a to i přestože pedagogové stávku podporují. Klasický rozvrh mají i studenti Obchodní akademie v Jihlavě a také například žáci ZS a MŠ Bartuškova v Třebíči. V krajské Jihlavě se ke stávce připojí tři základní školy a stejný počet i v Havlíčkově Brodě. V Pelhřimově a Třebíči bude stávkovat jedna škola a ve Žďáře nad Sázavou žádná.

Zapojené školy jsou označené logem s podporou stávky a informace je možné dohledat na jejich webových stránkách.
Odbory o stávce rozhodly minulý týden potom, co se ministr školství Robert Plaga s premiérem Andrejem Babišem dohodl na navýšení tarifů učitelů o osm procent. Odbory však trvaly na desetiprocentním růstu. Stávku vyhlásily narychlo a rodiče děti se zlobí, že jim školy komplikují život, musí vybírat dovolenou nebo shánět hlídání.
„Stávce školských odborů nerozumím. Učitelům přidáme na platy 11 mld. Kč. O tom není sporu. Debata se vede pouze o tom, kolik z toho má dostat pedagog přímo a kolik zůstane řediteli na příplatky a odměny pro učitele,“ uvedl na Twitteru ministr školství Robert Plaga.

„Českomoravský odborový svaz pracovníků školství požaduje zaručený nárůst tarifních platů pro pedagogy platů o
10 % od 1. 1. 2020. Ministr rozhodl bez projednání se sociálními partnery o 8% navýšení tarifů. Může se Vám zdát, že jde o malichernost. Opak je pravdou. Pokud stále bude plat učitele a zejména jeho tarifní plat na nízké úrovni, bude jen velmi obtížné získat do škol mladé učitele a ty zkušené tam udržet,“ vysvětluje stanovisko v otevřeném dopise rodičům František Dobšík, předseda odborů.