Zbytečné nehody a úmrtí! Stačí nejezdit jako netopejr

PRAHA – Cyklisté a chodci jsou nezranitelnějšími účastníky silničního provozu. Existují možnosti, jak se lépe chránit, a předcházet tak nebezpečným kolizím na silnicích. Právě nyní probíhá preventivní akce „Nejezdi jak netopejr!“

Spoluprací Městské policie hlavního města Prahy, BESIP a odboru dopravy pražského magistrátu, se letos koná již pátý ročník preventivní akce, která má za cíl informovat, kontrolovat a napravovat chyby v oblasti povinné výbavy cyklistů a chodců. Zejména se zaměřuje na dostatečné osvětlení těchto účastníků silničního provozu, používání reflexních prvků a dalších náležitostí, které výrazně snižují rizika kolize s jinými účastníky.

Příchod podzimních měsíců s sebou přináší další rizika v podobě kluzkých povrchů, a také rychlejšího a dřívějšího nástupu šera a tmy. Správné osvětlení a použití reflexních prvků tak napomáhá lepší orientaci v provozu a předchází nebezpečným situacím, které mívají fatální následky. „Každý reflexní prvek snižuje riziko, že řidič cyklistu přehlédne. Pro cyklisty máme připravená světla a reflexní prvky. Doufáme, že stejně, jako v minulém roce budeme moci konstatovat, že povinná výbava i ohleduplnost účastníků bezmotorové dopravy se zlepšuje,“ uvedl náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu Adam Scheinherr.

Tato osvětová a preventivní akce vznikla v roce 2015. Většina cyklistů měla osvětlení svého kola v pořádku. Uděleno bylo jen několik pokut, spíše symbolického charakteru. A hříšníci naopak dostali dárky v podobě chybějících světel a reflexních prvků. Každé kolo totiž musí být vybaveno odrazkami, podle zákona. Za snížené viditelnosti má cyklista povinnost mít za jízdy rozsvícené přední bílé světlo, a vzadu pak světlo červené, které může být i přerušované. Na frekventovaných komunikacích tedy čekejte pracovníky, kteří budou kontrolovat cyklisty, ale i jezdce na kolečkových bruslích, koloběžkách, a také chodce.