Andělé milosrdenství a poslové dobrých zpráv

PRAHA – V záplavě negativních zpráv, drastických záběrů a daňových balíčků, zapomínáme na milé a dobře končící příběhy. Přitom je jich náš svět plný. Naštěstí.

Pomáhají lidem v nouzi. To je přece jejich práce. Oblečeni do stejnokrojů, vybaveni potřebnou technikou, přesto v limitních okamžicích záleží jen na jejich rozhodnutí, jak ten který příběh dopadne. Na ulici 5. května, v době ranní dopravní špičky, kdy je komunikace prakticky neprůjezdná, požádal zoufalý nastávající tatínek hlídku strážníků, aby mu pomohla projet vozem, ve kterém měl naloženou rodící manželku do porodnice. A uniformovaní neváhali ani vteřinu, pod majáky projeli Nuselský most, a dovezli nastávající trojici k Apolináři. „Šťastný tatínek zdravého miminka přišel hlídce odpoledne osobně poděkovat,“ doplnila první příběh s dobrým koncem mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová. Záchranářská ulička má své opodstatnění zejména v ucpaných místech, pamatujte na to včas při svých cestách.

Jiný příběh se odehrál v pražských Řepích. Zde se nacházel dezorientovaný starší muž. Když k němu hlídka přijela, dokázal prozradit pouze své jméno a příjmení, ale na bydliště, ani na datum narození si vzpomenout nemohl. „Vzhledem k chladnému počasí a vysokému věku muže, ho strážníci zabalili do izotermické fólie a posadili do vyhřátého služebního vozu,“ uvedla mluvčí. Pak se strážníci spojili s operačním střediskem a zjistili, že je již nahlášeno pohřešování tohoto muže. Manželka kontaktovala státní policii v Praze 7. A strážníci sem dvaadevadesátiletého muže v pořádku převezli a předali do starostlivých rukou jeho ženy.