Dřina se vyplatila. Valašská roubenka se sušírnou si vysloužila titul Lidová stavba roku

VSETÍNSKO – Paní Pavla Hrušková, majitelka roubenky v Rokytnici u Vsetína, vložila do obnovy domu v průběhu deseti let nezměrné úsilí. Za tu dobu se jí podařilo starou usedlost s chlévem a sušírnou opravit a uchovat v původní podobě. Těžká práce se nakonec dočkala uznání a titul Lidová stavba roku Zlínského kraje za příkladnou obnovu objektů lidové architektury pro rok 2019 putoval na Valašsko.

Ocenění majitelce usedlosti dnes společně s finanční odměnou padesát tisíc korun předal hejtman Jiří Čunek. „Není časté, aby lidé udržovali staré stavby.  Jednodušší je starou usedlost zbourat a postavit novou. Ale jsou lidé, kteří se pustí do neuvěřitelného martyria oprav, aby zachovali odkaz pro budoucnost, a toho si vážíme. Připomíná nám to tradice, které se snažíme uchovávat,“ ocenil hejtman.

Roubený dům karpatského typu č. p. 74 v Rokytnici u Vsetína sestává z obytné části a na ni navazující části s chlévy. Na trámovém stropě je vyryta datace 1859. K domu náleží i sušírna ovoce se sedlovou střechou krytou pálenými taškami a s bedněnými štíty z roku 1910. Objekt je tak cenným dokladem tradiční venkovské hospodářské stavby.

Obnova usedlosti ale nebyla jednoduchá. „Oprava domu nám trvala deset let. Každým rokem se snažíme něco opravit, vylepšit. Finanční odměnu použijeme na opravu chlévů. Jsem šťastná, že se o nás ví a lidé k nám rádi chodí,“ sdělila majitelka Pavla Hrušková.

Uznání Lidová stavba uděluje Zlínský kraj už od roku 2008. Nominované stavby posuzuje hodnotící komise jmenovaná Radou Zlínského kraje, která zohledňuje kvalitu provedených oprav, využití stavby i aktivitu vlastníků péče o kulturní dědictví. Dnešní slavnostní ceremoniál v budově Zlínského kraje příhodně zpestřila cimbálová muzika Kuráž při ZUŠ Morava a soubor Vizovjánek.

Foto: Pavla Hrušková věnovala opravě domu deset let. Zdroj: Jiří Balát