Hrad Šternberk zve na nedělní Svatomartinské prohlídky

ŠTERNBERK – Zatímco většina hradů v listopadu už ukončila svou sezónu, na hradě Šternberk se bude provázet i v neděli. U příležitosti oslav svátku Svatého Martina jsou připraveny netradiční Svatomartinské prohlídky.

Prohlídky budou probíhat v neděli 10. listopadu od 10 do 16 hodin. Hradem Šternberk budou provázet průvodci oblečeni v historických kostýmech. Jejich výklad bude zaměřen tradičně na historii hradu, ale především na legendu o svatém Martinovi. Zmínka bude i o dalších svatých, se kterými se můžeme setkat v adventním čase. „Prohlídky budou zakončené v rekonstruované hradní kuchyni, kde budou připravené ochutnávky martinských specialit. V rámci vstupného bude připravená ochutnávka svatomartinského vína, rohlíčky a drobné občerstvení k vínu,“ je uvedeno na webových stránkách hradu. Další svatomartinské pochoutky bude možné v Liechtensteinské kuchyni zakoupit.

V pondělí 11. listopadu, tedy na svatého Martina, se na hradě uskuteční od 17 hodin v prostorách hradu Štenberk a hradního parku Martinská slavnost. Akci zahájí slavnostní lampionový průvod, který vyrazí v 16.30 hodin z hlavního náměstí ve Šternberku. V parku pak vystoupí studenti základní školy, dětského domu a Gymnázia Šternberk. Dále se bude konat Martinský starodávný jarmark a budou se podávatMartinské speciality. Od 18 hodin budou na horní louce probíhat projížďky na koni. V Hodovním sále můžete posedět u cimbálovky s martinským vínem. V 18 a 19 hodin proběhnou prohlídky hradu za snížené vstupné 50 korun.