Opuštěný návěs napěchovaný sedmi miliony kusů cigaret volně postával nedaleko Svitav

SVITAVSKO – Pardubičtí celníci nedaleko Svitav zajistili volně stojící návěs s polskou registrační značkou. Bylo v něm ukryto přibližně 7 milionů kusů cigaret bez platné tabákové nálepky.

Před několika dny si hlídka Pardubických celníků všimla na odlehlém místě nedaleko Svitav volně stojícího návěsu s polskou registrační značkou. Služební pes vycvičený na vyhledávání tabáku a výrobků z něj prověřil tento dopravní prostředek, a to se zajímavým výsledkem – označil totiž tabák u zadních dveří návěsu.

„Celníci jej proto několik dnů monitorovali. Zaregistrovali, že se u něho zastavily neznámé osoby, když však dorazili na místo, uviděli pootevřené dveře návěsu a nikoho v blízkosti nenašli,“ uvedl tiskový mluvčí pardubických celníků Václav Kánský.

Prvotní podezření se potvrdilo, neboť následně provedenou kontrolou bylo zjištěno, že je napěchovaný cigaretami různých značek a odpadem z jejich výroby. Hlídka tedy přivolala posily a nechala návěs za nepřetržitého střežení odvézt na místo možného vyložení.

Prodejem cigaret by došlo k úniku na spotřební dani ve výši 18,5 milionu korun. Proč zůstal návěs s takovým množstvím cigaret stát opuštěný na odlehlém místě, je i nadále předmětem šetření celníků.

V Pardubickém kraji strážci zákona hodnotí tento případ jako neobvyklý a také rekordní co do množství zajištěných cigaret a co do výše úniku na spotřební dani. Dosud se jim podařilo odhalit převoz nebo držení maximálně několika desítek tisíc kusů cigaret bez platných tabákových nálepek.

Foto: Celní úřad pro Pardubický kraj