Podpořte Rokycany v souboji o titul Památka Plzeňského kraje 2019!

ROKYCANY – Do soutěže o nejlepší obnovenou památku letošního roku nominovali rokycanští památkáři sochu svatého Václava z průčelí kostela sv. Václava v Radnicích a venkovskou usedlost č.p. 10 v Bujesilech. Veřejnost může v anketě hlasovat do konce listopadu, tři vylosovaní hlasující získají ceny.

Socha patrona kostela, svatého Václava, bývala umístěná v nice průčelí nad vstupem ve výšce asi šesti metrů. Kvůli povětrnostním vlivům téměř zmizela profilace vystupující před plochu fasády, trhliny byly patrné po celé figuře, spodní část doplňoval zdící materiál a v minulosti přibylo také několik vrstev fasádních nátěrů, poslední v okrovém odstínu.

Socha patrona kostela, svatého Václava před a po rekonstrukci

Restaurování díla od neznámého autora vrátilo soše její původní podobu. Po průzkumu následovalo odstranění mladších a nevhodných doplňků, zpevnění materiálu kamene, doplnění chybějících partií a osazení pozlaceného křížku na čapce světce. V současné době je socha k vidění v interiéru kostela, na své původní místo se vrátí až po rekonstrukci fasády. Práce by měly začít příští rok.

Zastoupení má Rokycansko také v kategorii Stavby, kde se o titul uchází venkovská usedlost č.p. 10 stojící na návsi v Bujesilech, jejíž vznik se datuje do poloviny 19. století. Velký zděný statek s barokizujícími vlivy ve štítu dostal v polovině minulého století nevhodnou břízolitovou omítku a nová okna. Obnova usedlosti začala v roce 2012 výměnou střešní krytiny na obytném domě a pak i na špýcharu, postupně následovala obnova pavlače, fasád, výměna oken, dveří a v letošním roce i brány. Práce vycházely z historické ikonografie, kterou doložily fotografie z počátku 20. století.

Venkovská usedlost č.p. 10 v Bujesilech před a po rekonstrukci

Oběma památkám z Rokycanska je možné dát hlas zde: