Unie enologů určila vítěze soutěže „Suchá vína online“

BŘECLAV – Ve Valticích hodnotila letošní vína Unie enologů České republiky. O zařazení do stovky exkluzivních suchých vín soutěže „Suchá vína online“ usilovalo tentokrát 11 vzorků.

V úterý 5. listopadu v podvečer degustovali členové Unie enologů 7 vzorků bílých a 4 vína červená. Degustovaná vína opět musela dosáhnout minimálně 85 bodů ze 100, což se podařilo jen šesti z nich. „Šampionem“ se stal výběr z hroznů Rulandské modré barrique ročník 2015 ze Šlechtitelské stanice vinařské Velké Pavlovice, které získalo 91,5 bodu a zařadilo se tak na 7. pozici v žebříčku stovky nejlepších suchých vín. Předseda Unie enologů Mojmír Baroň ohodnotil toto víno plným počtem, tedy 100 body. „Líbila se mi na něm koncentrovanost odrůdy. Je to typický zástupce Rulandského modrého ve vysoké vyzrálosti, udělaný přes barikový sud. Jedná se o víno, které je velice elegantní, noblesní a jednoznačně jej ještě čeká dlouhý vývoj,“ zdůvodnil své rozhodnutí Baroň. Posláním soutěže je návrat moravského vinařství ke komplexním suchým bílým i červeným  vínům plně srovnatelným s velkými víny Evropy a celého světa,“ dodal Baroň.

zdroj: www.unieenologu.cz

Vítězné Rulandské modré pochází z viniční tratě Nadzahrady ve Velkých Pavlovicích. „U všech našich červených vín v přívlastkové řadě nazvané po Christianu Carlu André jsme si stanovili cíl prodávat vína, která minimálně 2 roky leží na sudu. Předpoklady k tomu mají nejen zmíněné polohy, ale i velká výsadba modrých odrůd, díky které můžeme každoročně připravovat vína na reservu,“ uvedl enolog vinařství Libor Jestřáb a doplnil: „V ročníku 2015 jsme hrozny pro tuto šarži sklízeli koncem října. Jak je u nás zvykem, tak vinifikace probíhala bez přidání kvasinek, taninů, či enzymatických látek. Od ledna 2016 potom víno leželo ve velkých dubových sudech o objemu 1500 litrů a poté ještě 14 měsíců v sudech typu barrique. V březnu 2018 se pak víno opět spojilo ve velkých sudech. Jeho první lahvování přišlo až v červnu tohoto roku.“ Přestože Rulandské modré ze Šlechtitelské stanice vinařské získalo poměrně vysoké bodové hodnocení, prvenství s 95,24 body v soutěži stále drží Pinot Noir, výběr z hroznů z roku 2011 z vinařství Vinselekt Michlovský. Listopadové hodnocení bylo již osmnáctým za dobu existence Unie enologů. Celkem bylo posuzováno 202 vín, z nichž 121 bylo zařazeno do žebříčku stovky nejlepších vín soutěže „Suchá vína online“. Více informací najdete na www.suchavinaonline.cz.