Bolí vás při chůzi chodidla, nohy nebo třeba záda? Možná je čas na tzv. podologickou poradnu

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ – Novoměstská rehabilitace připravuje pro své klienty podologickou poradnu. Její fyzioterapeuti a lékaři totiž v listopadu absolvovali dvoudenní odborný kurz, na které si rozšířili své znalosti v oblasti diagnostiky a terapie funkce nohy z pohledu vývojové kineziologie.

„Seminář nám nabídl ucelený pohled na diagnostiku a terapii nohy z pohledu fyzioterapeuta. Prakticky jsme vyzkoušeli propojení specifických terapeutických technik s již používanými metodami. Seznámili jsme se s nejnovějšími trendy v této oblasti. Naučili jsme se vyrábět aktivní ortopedické vložky na míru a v blízké budoucnosti bychom rádi nabídli klientům našeho rehabilitačního oddělení právě tyto služby. Podologické vyšetření a poradenství,“ vysvětluje vedoucí fyzioterapeut novoměstské nemocnice Štěpán Jáchym s tím, že oddělení disponuje velmi dobrým technickým vybavením, jako je přístroj na diagnostiku a terapii stoje a chůze s biologickou zpětnou vazbou Zebris Rehawalk a v budoucnu přibyde další vybavení, například podoskop, který je jednoduchým, ale nezbytným pomocníkem k podologickému vyšetření.

Co je vlastně podologie a v čem může pomoci?

Je to obor, který se zabývá příčinami, diagnostikou a terapií poruch nohou. Postavení nohy a klenby ovlivňují držení těla a pohybové stereotypy. Pokud je špatné postavení nohy, může docházet k narušení pohybového aparátu. Pak mohou bolet svaly a klouby celého těla. Fyzioterapeuti při podologickém vyšetření velmi zjednodušeně řečeno zjistí, jaké je postavení a funkčnost vaší nohy. Na základně těchto informací navrhnou například výrobu individuálních stélek do obuvi, rozeberou nesprávné pohybové stereotypy a navrhnou korekční rehabilitační cviky.