Jízda novými vlaky na Orlickoústecku bude komfortnější i levnější

PARDUBICKÝ KRAJ – Od 15. prosince začnou v regionu jezdit nové nízkopodlažní vlaky Leo Express, ve kterých bude samozřejmostí wi-fi nebo klimatizace. Ve vlacích bude platit krajský tarif IREDO a dopravce zároveň spustil prodej vlastních jízdenek, které budou levnější než krajská jízdenka.

Dopravce představil v Lichkově, Jablonném, Letohradu či Ústí nad Orlicí své nové vlaky pro regionální dopravu na Orlickoústecku. Na prezentační jízdu, která vedla také přes Pardubice a byla ukončena v Praze, dorazilo několik stovek návštěvníků. „Od 15. prosince si lidé budou moci užít pohodlné cestování ve vlacích Leo Express i na Orlicku. Standardem bude wi-fi, klimatizace či nízkopodlažnost,“ říká ředitel Leo Express pro závazkovou dopravu Jindřich Škripko. Lidé se během prezentace nejvíce zajímali o možnost přestupů nebo ceny jízdného a možnost nákupu jízdenek.

„V našich vlacích bude platit krajský tarif IREDO, díky kterému budou moci lidé snadno přestupovat na návazné vlaky a autobusy. Zároveň si mohou zakoupit jízdenky i přímo na spoje v síti Leo Express, které pro ně budou v průměru o několik korun levnější. Především cestující, kteří vlaky využívají pravidelně, tak při cestování s Leo Express ušetří,“ vysvětluje Škripko. Nákup jízdenek bude možný na pokladnách v Králíkách, Jablonném a Letohradě. Stejně tak přímo ve vlaku nebo na webu www.le.cz, kde jsou jízdenky již nyní v prodeji.

Leo Express na Orlicku nasadí celkem čtyři nízkopodlažní jednotky s kapacitou 120 míst pro sezení, ve kterých je samozřejmostí wi-fi či klimatizace. Umožněna je rovněž přeprava jízdních kol či lyží. Jednotky jsou díky nízkopodlažnosti uzpůsobeny také pro handicapované a jsou vybaveny nájezdovou plošinou a bezbariérovou toaletou. Pátá jednotka pak bude umístěna v Letohradu a bude v případě potřeby nasazena jako záložní nebo pro posílení spojů. Nasazena bude také další elektrická jednotka ve standardu Leo Express, která region ve všední den spojí jako spěšný vlak napřímo s Prahou a od pátku do neděle také s polskou Vratislaví. Připraveny jsou také návazné autobusové spoje na Dolní Moravu. K zajištění provozu má Leo Express již dostatečné množství personálu. Pro doplnění stavu nicméně plánuje přijmout další personál jako strojvedoucí, technické pracovníky nebo stevardy a pokladní.

Foto: Leo Express