Patrioti, nejdelší česká památná alej u Rakovnického potoka soutěží o titul Alej roku!

RAKOVNÍK – Krajina bez alejí je jako obraz bez rámu. Alej Rakovnického potoka tvoří zelenou páteř města. Podél ní můžeme napočítat zhruba 540 stromů a se svojí délkou téměř 4 kilometry je nejdelší alejí památných stromů v České republice. Svou polohou výrazně ovlivňuje bioklimatické podmínky v centru města a poskytuje příjemné stinné místo k odpočinku. Vytváří podmínky i pro život celé řady živočichů a rostlin, o čemž mimo jiné svědčí i výskyt rodinky ledňáčků říčních a čápů černých, kteří se zde v posledních letech objevují.

Vlivem povětrnostních podmínek a špatného zdravotního stavu několik starých památných stromů v minulosti zaniklo. Město však alej průběžně doplňuje výsadbou nových lip, aby byla zachována pro budoucí generace.

Památná alej u Rakovnického potoka byla přihlášena do soutěže Alej roku, kterou pořádá společnost Arnika. Letos o přízeň bojuje 96 alejí z celé republiky. Hlasování začalo 7. 11. 2019 na webu alejroku.cz  a končí 7. 1. 2020 v 12:00. Odhodlání lokálních rakovnických patriotů pomůže uspět v konkurenci z celé republiky.

Zdroj: alejroku.cz