Pejskaře ve Zlíně čekají změny. Víte, na co se připravit?

ZLÍN – Nově přijatá vyhláška týkající se volného pohybu psů na veřejných prostranstvích krajského města vejde v platnost v průběhu listopadu. Nahradí tím stávající vyhlášku z roku 2006. Podle radnice tím chce město vyjít vstříc majitelům psů a zároveň vyslyšet požadavky obyvatel, kteří se obávají o bezpečnost dětí a vadí jim znečištěné veřejné plochy.

Pro pejskaře byla vymezena dvě nová prostranství, která jsou určena pro jejich miláčky. Naopak na dvě místa mají psi vstup zakázán. „Nově nemohou psi na travnaté plochy nového náměstí v Malenovicích, kde se mohou na vodítku normálně pohybovat pouze na chodnících a zpevněných plochách. Další úprava se týká Centrálního parku na Jižních Svazích. V jedné části je vybudováno nové hřiště pro psy s agility prvky, druhá část je pak vymezena pro děti,“ upřesňuje náměstek primátora Bedřich Landsfeld.

K volnému pohybu psů jsou určeny psí loučky, neohraničené zelené plochy, které město zřizuje v různých částech Zlína. Na Jižních Svazích zas vznikají oplocená psí hřiště. Další prostory pro psy by radnice ráda zřídila i v centru. „Má to však svá úskalí. Nemáme k dispozici vhodné pozemky, na kterých bychom hřiště pro psy realizovali. Zájmem města je i nadále budovat nová psí hřiště, včetně lokality centra města,“ sdělil Landsfeld.

Další novinkou je povinnost nasadit psovi náhubek, pokud ho uvážete na veřejném prostranství a necháte ho bez dozoru. Naopak žádosti občanů o povinné nošení náhubku za vše okolností vyhověno nebylo.

Podle náměstka přijalo město vyhlášku ze dvou důvodů. „Prvním byla legalizace nových psích hřišť, které v posledních třech letech budujeme ve Zlíně, tyto jsou určeny vyloženě jako prostor pro psy. Tím druhým důvodem je kritika občanů, kteří se obávají o bezpečnost dětí. Hlavně ale převládají stížnosti na zůstávající exkrementy na travnatých plochách,“ vysvětlil Landsfeld.

Mapa psích hřišť a louček ve Zlíně. Zdroj: Město Zlín
Mapa psích hřišť a louček ve Zlíně. Zdroj: Město Zlín