Světový den diabetu. Přijďte se nechat zkontrolovat!

BRNO – Ve dnech 9. – 10. 11. 2019 se můžete s celou svou rodinou nechat zkontrolovat v obchodním centru Olympia Brno. Kromě hladiny cukru v krvi se bude měřit i krevní tlak nebo procento tuku v těle. Světový den diabetu připadá letos na 14. listopadu.

Letošní téma zní Diabetes a rodina a akci pořádají studenti medicíny sdružení v organizaci IFMSA (The International Federation of Medical Students Associations), fungující již od roku 1951 s cílem šířit povědomí o nejrůznějších zdravotních problémech mezi širokou veřejností. Kromě již zmíněných měření budou také připravena stanoviště, kde se lidé dozví, jak správně poskytnout první pomoc,  jak provádět dentální hygienu, hygienu rukou, ale také samovyšetření prsou nebo varlat. Děti se s různými zdravotnickými pravidly i nástroji seznámí v „plyšákové nemocnici“.

Návštěvníci také nepřijdou o oblíbené soutěže. Vyhrát mohou sportovní poukázky, ale hlavně speciální kuličku, která je z limitované edice. Kromě této akce lze kuličku získat i z brněnského orloje, ze kterého vypadává vždy v 11 hodin na náměstí Svobody.

„Jelikož já sám mám cukrovku 1. typu, vím, jak důležité je v souvislosti s tímto onemocněním dodržování zásad zdravého životního stylu, ke kterému se snažím vést i svoji rodinu. Jsem rád, že se město Brno může podílet na propagaci Světového dne diabetu a motivovat tak veřejnost k zájmu o své zdraví,“ sdělil první náměstek primátorky Petr Hladík, který nad akcí převzal záštitu spolu s rektorem Masarykovy univerzity Martinem Barešem a přednostou II. interní kliniky nemocnice u sv. Anny Miroslavem Součkem.